Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gondolprojekt i gungning?

Den planerade gondolbaneprojektet i Funäsdalen kan försenas. Det beviljade bygglovet har överklagats av två berörda markägare.

Härjedalens kommun har tidigare beviljat bygglov för den omdebatterade satsningen. Gondolbana från Funäsdalens by upp till toppen av Funäsdalsberget är en satsning som beräknas kosta cirka 45 miljoner kronor. Nybildade aktiebolaget Funäsdalens Gondolbana har tidigare meddelat att finansieringen är klar och att upphandlingsförhandlingar pågick med två leverantörer av gondolbanan. I en optimistisk tidsplan sades att byggstarten kunde ske under hösten 2014.

Men bolaget har ännu inte kommit överens med alla markägare varav två har överklagat kommunens bygglov. En process som i värsta fall kan ta två år innan saken är klargjord.

Tanken att bygga en gondolbanan i Funäsdalen har funnits i många år och när kommunens nya detaljplan godkändes 2009 var det mesta klart för att sätta spaden i jorden. Dåvarande bolaget, Funäsdalens Alpina, hamnade dock i ekonomiska problem och något bygge blev det aldrig.

Funäsdalens Gondolbana AB gör ett nytt försök där banan kommer att ägas av och ska driftas av Funäsdalens Berg & Hotell, det företag som numera äger den alpina anläggningen på Funäsdalsberget.

När bolaget i februari presenterade planerna lade man en optimistisk tidsplan där man sa att banan skulle kunna stå klar inför julen 2014.

Parterna är i dag försiktiga när det gäller uttalanden angående de överklaganden som lämnats in. Men både exploatörerna och markägarna medger att förhandlingar pågår.

– Jag vill helst inte uttala mig i det här skedet. Nästa vecka vet jag mer, säger Per Åberg, Funäsdalens Gondolbana AB.

Markägarna vill även de avvakta.

– Vi förhandlar, men ännu har jag inte skrivit på något avtal. Vi får se hur det går, säger en markägare.

– Frågan är känslig, jag har överklagat men uttalar mig inte i det här ärendet, säger en annan.