Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gomorra

/

Premiär: 9 januari 2009
Med: Toni Servillo, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, m fl. Regi: Matteo Garrone
Speltid: 2 tim 15 min
Censur: 15 år
Genre: Drama

Annons

Betyg: 3 Camorran är maffian som har sitt säte i Neapel men vars griparmar sträcker sig från södra Italien ut över hela världen. Den dödshotade författaren Roberto Savianos bok ”Gomorra” är en flygbild över camorrans lika våldsamma som gränslösa maktutövning. Det går till exempel inte att glömma Savianos beskrivning av Neapels hamn, ett öppet sår som tycks vara inkörsport för de flesta tänkbara bakterier i den europeiska samhällskroppen.

Regissören Matteo Garrone har använt en lika oväntad som genialisk metod när han gjort film av Savianos bok. Han har riktat kameran inte mot de stora och abstrakta strukturerna utan mot birollsinnehavarna, individerna, människorna. Maffiabröderna snarare än Gudfäderna.

Resultatet blir en aning fragmentariskt – det är inte lätt att fatta vem som hänger med vilken familj på vems revir. Men det ger oss också helt unika bilder från maffians mest sopbeströdda bakgårdar.

”Om nu droghandel är så lönsamt, varför bor då langarna hemma hos mamma?” frågade författarna bakom boken ”Freakonomics” häromåret. ”Gomorra” ger oss svaret. Maffiafabriken är brutalt hierarkisk och arbetet på dess golv är skitigt, livsfarligt och olönsamt. Men inte ens direktionen verkar ha speciellt kul på jobbet. De har inga snygga kläder, inga semestrar, knappt ens tjänstebil. Och när de äntligen vågar koppla av i solariet får de ett helt magasin i bröstkorgen.

Ett mord var tredje dag i 40 år. Fattigdom och desperation under stekande sol. Allt är bara solkigt, stinkande och sorgligt. Till och med Tony Soprano har roligare än så här.

Mer läsning

Annons