Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golvad av Lady Gaga

”What a slut. It’s so sad what passes for music these days. These idiot ”wanna-be-artists” can pump out any old crap, and the brain-dead masses will eat it up. Our society is doomed, and it sucks.”

Annons

(Citat från youtube.com från Lady Gagas video ”Bad Romance)

Handen på hjärtat. Lady Gagas platta ”The Fame” var inte bra. Egentligen var det bara ”Pokerface” som stod ut. Hennes konsert på Yran var inte heller något att höja på ögonbrynen åt, fastän LT:s kulturguru Christer B Jarlås gjorde det.

Antagligen för att han kände igen en del med från Andy Warhols konst. Och det var ganska klart att mycket av showen luktade New Yorks kulturetablissemang runt 60-talets slut. Eller så fick Jarlås stjärnhybris precis som de som ville döpa om torget efter amerikanskan.

Ska man vara petig så var det en show som lika gärna Wendelas kunde ha satt upp. Men sätts det upp av en glorifierad amerikanska så blir det ett helt annat ljus på hela tillställningen.

Som låtskrivare hade hon klart en talang. The Fame var i stort sett ett dansorienterat album. Med refränger som går att vissla. Det är viktigt i fall man vill ha hits. Men lånen från olika artister var mest jobbiga.

Ta Pokerface till exempel som börjar med ett lån från Boney Ms ”Ma Baker” och i refrängen tror jag nästan alltid att killen säger ”Come on Barbie. Let’s go party” efter Aquas 90-talshit. Ska man låna från andra kan man ju göra det lite snyggare. Ändå är ”Poker face” och ”Just dance” de spår som är mest genomarbetade.

Jag skrev också i recensionen av hennes Yrankonsert att det fanns mer att ge och att tjejen har talang som kommer att visa sig så småningom.

Det gick fort. Singeln ”Bad Romance” golvade mig totalt. Helt klockren danshit. Och videon till den är nog det snyggaste jag sett på länge.

Nu undrar säkert någon hur ”Bad romance” kan vara bättre än någon av låtarna på ”The Fame”. Hur hör man skillnad. Egentligen är det ganska enkelt. Sätt dig vid pianot och kan du spela någon av ”The Fames” låtar akustiskt? Svaret är nej.

”Poker face” och ”Just dance”, funkar hjälpligt i refrängen, men verserna är lite jobbiga. Det är inte så konstigt att Lady Gaga kunde göra ett tio minuter långt akrobatnummer under pianoversionen av låten. Hade hon bara spelat låten rakt av hade många av oss somnat i trängseln.

Kan man göra ”Bad romance” akustiskt? Svar ja. Hela låten faktiskt. Skulle inte heller förvåna mig i fall det kommer akustiska versioner av låten snart. Och det är lite så man kan se kvalitet i dagens musik. Det är ingen slump att Milow fick en hit med en akustisk ”Ayo Technology”. Det är i grund och botten en väl genomarbetad låt.

Så snart är det dags för en miniplatta från New Yorks finest. ”The Fame Monster” kanske inte kommer att innehålla enbart låtar i samma klass som ”Bad romance”. Men jag skulle bli förvånad om det inte är nu som hon etablerar sig som en superstjärna på fullaste allvar.

Mer läsning

Annons