Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Golfen stor del av Hede byfest

Den här veckan är det Hede Byfest. TH gjorde ett nedslag på en av de många golftävlingarna som pågår under veckan.

– Man ska spela efter sina förutsättningar, säger Maude Hjelte i kassan på Hede golfbana.

Därför har de från och med april förra året röjt upp på banan så det ska bli lättare och säkrare att spela. De har klippt ner greenerna så de ska bli snabbare, och så har de byggt om banan med fyra tees, enligt det nya hektometersystemet.

Banlängden är anpassad efter hur pass svår tur man vill spela, och det är fyra olika tees som används under veckan. T41 (4100 meter lång), T48 (4800 meter lång),T56 (5600 meter lång) samt T59 (5900 meter lång).

Det tar ungefär 4 och en halv timme att spela alla 18 hålen.

Leif Wäppling från Orresta Golfklubb spelar tillsammans med Stefan Bengtsson från Haninge Strand Golfklubb och John Carlsson från Hede-Vemdalen Golfklubb. De är rutinerade golfspelare, och står och njuter av finvädret innan de ska ut på banan.

– Jag och Stefan bor inte här till vardags men vi är alltid här på somrarna och tävlar, säger Leif.

De gör det för utmaningens skull, man spelar mot banan, inte mot andra.

– Och så är det så fina miljöer här! Det är en trevlig sport om man inte tar den allt för allvarligt. Och så är det kul sällskap, säger John Carlsson.

I herrklassen vann Daniel Yngvesson, Örestrand golfklubb på 67 slag. De kommer även ha ÖP Open på onsdagen, och på Hede Golf Open på fredagen och lördagen.

Ett led i att de har gjort stora förändringar på golfbanan är att de från och med nästa år ska tillgängliggöra banan ytterligare. Även funktionshindrade ska kunna spela golf där i framtiden.

Torbjörn Hedmark på Turistbyrån berättar vad som händer i övrigt under helgen på Hede Byfest: En omåttligt populär picknick på Hembygdsgården, det brukar bli knökfullt på gräsmattan. Logdans på hembygdsgården på lördagen, Hemvändardans till Bengt Hennings på Hede folkpark, och en jubileumsgudstjänst för att fira att Hede kyrka fyller 400 år i år.

– Den hoppas jag att det kommer mycket folk till, säger Torbjörn Hedmark.

Dessutom uppträdde Hedesonen Ewert Ljusberg både onsdag och torsdag. På onsdagen var det musik i sommarkväll i Hede kyrka och på torsdagen en snuskafton i Centrumhuset.

– Det är väl snuskafton light, jag har någon visa om ungar som skiter i våffeljärnet, lite på den nivån. Men det ska även ha hjärta, det får inte vara hjärtlöst. Lite Cornelis Vreeswijk och lite gamla "lite fulare" folksånger kommer det att bjudas på. Det ska kitta lite iallafall, säger Ewert Ljusberg.