Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godtemplarlogen Lockne

Lockne församling firade Kristi himmelsfärdsdag med gökotta på hembygdsgården i Lövsåsen. Prästen Maria Olofsson predikade och kantor Ingeborg Olsson spelade dagens psalmer. Kyrkvärd var Elna Aronsson. Klockringningen sköttes av Gunnar Persson, Lövsåsen. Eftersom de denna dag också firade Folknykterhetens dag var Gunvor Magnusson tillfrågad om hon kunde berätta om när Nykterhetsrörelsen kom till Locknebygden.

Det var på söndagsaftonen den 8 oktober 1882, som ett 20-tal personer samlade för att introducera Goodtemplar logen i Lockne. Den 12 augusti bildades den första logen i Östersund och Jämtland, nr 211 Fjällrosen. Fyra av dem som anmälde sig för medlemskap var från Lockne. Aron Pettersson, Långänge, bildhuggare P.G. Edler, musikfanjunkare PG Wall, Änge och folkskollärare J.E. Flemström, Änge. Det var således av nöden påkallat att bilda en godtemplarloge för att ”upprätta och stödja vilsegångna vänner”.

Logen i Ångsta anslöt sig till den Hickmanska grenen och fick namnet Facklan. P.G. Edler fick i uppdrag att till grosshandlare Jakobsson, som var logeinstiftare, översända avskrifter av kandidatlistan, fem dagars protokoll samt rekvirera regalier, handböcker och charter. Till sist fick skattmästaren inköpa rullgardiner, tydligen för att ingen utomstående skulle spionera. Den 16 november 1882 kom Jakobsson själv för att stadfästa logebildningen. Följande dag höll han nykterhetsföredrag i Lockne kyrka. Flera nyfikna motståndare deltog. Det uppstod debatt så skarp, att man högst sällan varit med om dess like.

Den där första godtemplarlogen började självsvåldigt att använda skolan utan att kyrkstämman hördes om detta. Man opponerade sig mot detta särskilt i Haxäng och Ede. På ett logemöte hade Haxängarna brännvin med sig och två starka karlar samt en dörrvakt som hette Dudal. Haxängarna kom in och snart blev det brottning. Dudal lyckades hålla dem i farstun, så det blev inget slagsmål i skolan.

Vid möte den 1 januari 1883 konstaterades att logen Facklans medlemsantal nu var uppe i 125 medlemmar. Det ansågs värt att dela logen. Den nya logen fick namnet Fackelskenet och hade sin lokal i Tandsbyn. Tandsbyn var folkmängdsmässigt socknens största by. En bondgård hade köpts in och förvandlades till logelokal och fick namnet Grönan.

Nu började verksamheten komma igång. Basarer hade inte prövats tidigare, men nu upplät Erik Nilsson Rise, rum för detta. Världens största kvinna förevisades. Det var Nils Erik Esbjörnsson ungefär 190 lång, som var utklädd, han hade också lånat en ren med ackja. Karl Rickardsson i Rise hade klätt sig till lapp och var kusk. Detta ekipage utnyttjades flitigt av besökarna.

Den 20 november 1900 köptes tomt av Johannes och Märta-Greta Edler i Lassbyn för 250 kronor. För grunden anlitades J. Byström i Loke. Själva byggnadsarbetet svarade Anders Petter Magnusson i Änge för.

Flaggan var i topp invigningsdagen den 6 oktober 1902.

Logelokalerna blev utnyttjade inte bara av logen själv. Småskolan var inrymd där till 1941. Många kristna och politiska föreningar hyrde. Ungdomsloge höll till där. Den första bion visade här år 1912 samt den första radioföreställningen 31 december 1923.