Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godmorgonbullar

Godmorgonbullarna jäser kallt i kylskåp under natten och kan serveras nygräddade till frukost.

Annons

10 bullar

Det här behöver du:

12 g jäst (ett kvarts paket)

2,5 dl vatten (kallt)

1 msk olja

1 tsk salt

1 tsk brödkrydda (eventuellt)

1 msk brödsirap

0,5 dl fibrex

0,5 dl grahamsmjöl 4,5 dl vetemjöl

Pensling och garnering:

vattensesamfrön (eller vallmofrö)

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt, gärna i maskin 5-10 minuter tills degen blir blank och släpper bunkens kanter. Tag upp degen direkt (utan jäsning) på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Vänd dem i mjöl och lägg dem sedan på plåt med bakpapper. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten. Ta ut bullplåten ur kylen och sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under tiden, helst till dubbel storlek. Ju längre jästid ju porösare bullar. Pensla bullarna med vatten och strö på frön. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter. Servera bröden ljumma med smör, ost och kanske hemkokad marmelad. Receptet kommer från Hembakningsrådet.