Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis från Wien

/
  • Weberkvartetten består av Ronnie Weber, violin I, Ellinor Weber, violin II, Anna Jonshult, cello, och Patrik Eriksson, viola.
  • Bengt-Eric Norlén spelar örongodis från Wien  i kvällens konsert tillsammans med Weberkvartetten.

Klassiskt örongodis från Wien spelar Weber-kvartetten och Bengt-Eric Norlén på Gamla Teatern i kväll.

Annons

Mozart, Wolf, Schubert och Webern står på programmet när Härnösandsbaserade Weberkvartetten gör tre konserter tillsammans med jämtländska violinvirtuosen Bengt-Erik Norlén.

– Vi började i Härnösands domkyrka, i kväll är vi alltså på Gamla Teatern i Östersund och i slutet av månaden blir det en konsert i Sundsvall, berättar Bengt-Eric Norlén.

Weberkvartetten är enligt Bengt-Eric Sveriges just nu mest aktiva stråkkvartett.

Kvartetten är halvtidsanställd som ”Quartet in Residence” på Länsmuseet i Härnösand, men turnerar över hela Sverige och ger även konserter utomlands.

– I Jämtland har de varit ganska mycket, bland annat för att studera kammarmusik hos Lars Fresk i Sikås. De har anlitats som gästlärare på Birka och i höstas turnerade de i länet tillsammans med pianisten Martin Fröst.

Bengt-Eric Norlén har tidigare samarbetat med kvartettens violaspelare Patrik Eriksson, men det är första gången han spelar tillsammans med hela kvartetten.

Han spelar solostämman i Rondo i A-dur för soloviolin och stråkkvartett av Franz Schubert (1797–1828). Det är ett av mycket få verk som skrivits i original för denna sättning.

– Det är ett sprudlande virtuost stycke som Schubert komponerade när han var bara 19 år, berättar Bengt-Eric Norlén.

Har du spelat det förut?

– Ja, för ganska exakt 20 år sedan. Då med Jämtländska kammarorkestern.

Bengt-Eric Norlén går också in på viola i Stråkkvintett i g-moll av den obestridlige mästaren bland Wienkompositörerna, W. A. Mozart (1756–1791). Bengt-Eric Norlén beskriver stråkkvintetten som ett av de mest fantastiska wienklassiska verk som skrivits över huvud taget.

Mozarts och Schuberts musik kompletteras av verk av deras senare efterföljare Hugo Wolf (1860–1903) och Anton Webern (1883–1945).

– Av Wolf spelar vi ”Italiensk serenad” och av Webern ”Langsamer Satz”. Webern skrev ju tolvtonsmusik och anses allmänt som en svårlyssnad typ, men ”Langsamer Satz” är ett romantiskt ungdomsverk som är fantastiskt vackert, avslutar Bengt-Eric Norlén.

Annons