Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda tider – och skakiga

Rapporterna om en industri som går som tåget blir fler. Nu sägs att komponentbrist redan är verklighet på sina håll.

Det är ett resultat av att många underleverantörer i krisen tvingades att snabbt dra ner väldigt mycket. Andra gick i konkurs. Därpå har det varit svårt att få krediter för att finansiera en snabb expansion. Men framförallt visar det att konjunkturen har tagit fart.

Det har ännu skett utan att företagen fått problem att finna arbetskraft. Det är sånt ekonomer gillar eftersom det håller nere inflationen. Och det bör vi alla gilla även om vi samtidigt ska hata arbetslöshet och tala högt om att regeringen gör oss alla en otjänst genom att inte utbilda de arbetslösa. När konjunkturen stärks riskerar så kallade flaskhalsar på arbetsmarknaden annars att ställa till problem.

Å andra sidan är risken för en dämpning av konjunkturen uppenbar. I Europa har inte bara de regeringar som i akut kris måste dra åt, gjort det. I det borgerligt dominerade Europa är åtstramningar legio. Det sker på tillväxtens bekostnad. Men också USA har, trots att enorma stimulanser satts in, svårt att få igång hjulen.

Det verkar som om Riksbanken tagit till sig denna mer pessimistiska syn. Visserligen höjs räntan till en procent, stora delar av svensk ekonomi går ju bra nu, men räntebanan – alltså prognosen för det framtida ränteläget – sänks.

Rätt eller fel? Inte ens Riks - bankens ledamöter är överens. Men jag har lite svårt att tro på dem som anser att skenande fastighetspriser inte är ett problem också för Riksbanken. En högre ränta är rimlig. Om inte annat så behövs lägre ränta senare när konjunkturen viker. Då finns visserligen alternativ till räntesänkningar som Japan och USA använder i form av att riksbankerna köper statsobligationer för att stimulera kreditmarknaden. Sånt påverkar i nästa led också det pågående valutakriget när dollarn faller och kapital söker sig till utvecklingsländer med risk för överhettning där. Tiderna är goda – och synnerligen skakiga.

”Rätt eller fel? Inte ens Riksbankens ledamöter är överens.