Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda erfarenheter av vårdval

Vårt landsting införde vårdval vid senaste årsskiftet som en följd av nationell lagstiftning.

Tanken med modellen var att ge patienten makt att välja hälsocentral, öka mångfalden av vårdgivare och att resurser tydligare ska följa befolkningens val av vårdgivare.

Sedan dess har landstingets politiska majoritet, S, V och MP, gjort allt för att måla upp en skräckbild av hur denna överföring av makt till patienterna skulle kunna hota primärvården i allmänhet, och glesbygden i synnerhet.

Senast här i LT den 7 juli beskriver landstingsrådet Robert Uitto (S) hur grundtryggheten i vården kan hotas av en fri etablering av hälsocentraler.

Även hans partikamrater i Stockholms läns landsting har kritiserat vårdvalet som infördes där för två år sedan. Där befarade man att kostnaderna för vården skulle skjuta i höjden och att äldre och andra vårdtunga patientgrupper samt befolkning i områden med lägre inkomster i förorterna skulle få sämre tillgänglighet till vård.

En utvärdering av de första två åren med vårdvalsreformen i Stockholm (Karolinska Institutets folkhälsoakademi, 2010:12) bekräftar inte den negativa hotbild som målats upp av motståndare till reformen.

Det har inte skett en ökning av vårdkostnaderna. Vården har tillfallit alla ålders- och patientgrupper, alltså utan nackdel för till exempel äldre.

Den privata andelen vårdföretag har ökat och nyetableringar har ägt rum såväl i innerstaden som i förorter. Produktiviteten har varit jämförbar mellan privata och offentligt drivna vårdenheter.

De vårdtunga patientgrupperna har nyttjat mer vård än genomsnittsbefolkningen, vilket pekar på att dessa grupper inte diskriminerats.

Resultaten från de första två åren med vårdval i Stockholms läns landsting utgör bara en första utvärdering. Ändå bör den ge Robert Uitto och företrädare för S, V och Mp i Jämtlands läns landsting en tankeställare.

Verkligheten tycks inte motsvara de ideologiskt färgade farhågor kring vårdvalsreformen som dessa tre partier hyser. Det som kan fungera bra i Mälardalen behöver heller inte bli ett hot i Norrlands inland.

Folkpartiet och landstingets allianspartier välkomnar vårdvalsreformen i vårt län. Om vi får förtroendet att leda landstinget efter valet i september kommer vi att formulera uppdraget och ersättningssystemet så att vårdvalssystemet blir en framgång även i Jämtlands län.

Kerstin Weimer, kandidat till landstingsfullmäktige, riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel