Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God man gjorde affärer med sin huvudman

Det har framkommit en del brister hos överförmyndaren i fyra av länets kommuner och i ett fall riktas allvarlig kritik.

Överförmyndaren ska utöva tillsyn över gode män som sköter ekonomin och egendomar för personer som inte har förmåga att klara det själva.

Överförmyndarens verksamhet står i sin tur under tillsyn av Länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Västernorrland har gjort inspektioner hos överförmyndaren i Bräcke, Östersund, Åre och Krokom.

Ett fall i Åre har tilldragit sig allvarlig kritik.

Där har det förekommit omfattande affärstransaktioner med betydande belopp mellan en huvudman, som företräds av en god man, och ett aktiebolag. I bolaget är den gode mannens sambo vd och den gode mannen är själv suppleant.

Överförmyndaren har inte utrett om det kan finnas en jävssituation, men det var känt där att den gode mannens sambo drev bolaget.

Den gode mannen företrädde huvudmannen vid avstyckning av fyra tomter, tillsammans med gode mannens sambo. Men överförmyndaren begärde inte in någon värdering innan köpekontrakten godkändes av överförmyndaren.

I samband med att första fastigheten såldes skickade aktiebolaget, där huvudmannen och hans sambo är aktiva, ett antal fakturor till överförmyndaren. Sammanlagt var det frågan om betydande belopp.

Länsstyrelsen anser att transaktionerna borde ha föranlett djupare kontroller och utredning från överförmyndarens sida och man kommer att följa upp hanteringen framöver.

Enligt vad som framkommit med handläggaren kände denne inte till att den gode mannen själv var aktiv i företaget. Det stod också klart att huvudmannen var i stort behov av hjälp på sin fastighet och att bolaget därför utfört diverse arbeten.

I Östersund pågår en intern utredning hos överförmyndaren. Kommunen har tillsatt en utomstående sakkunnig för att göra en utredning över en handfull akter där större och mindre brister påträffats.

Polisen är också inkopplad för att titta närmare på om bristerna ska leda vidare från deras sida och förhör har hållits med flera personer.

Arbetsbördan ökat hos överförmyndaren i en del kommuner kommunerna. I Östersund och i Krokom är bedömningen att bemanningen inte är tillfredsställande. Det finns kvalitetsbrister och risk för hotad rättssäkerhet, anger man i Krokom. Vidare är det svårt att hitta gode män för krävande uppdrag och i Östersund ökar belastningen med ärenden gällande ensamkommande flyktingbarn.

Region Jämtland utreder ett kommunsamarbete och överförmyndarnämnden i Krokom är positiva till samarbete med Östersund.