Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God man dröjde drygt två år

Länsstyrelsen i Jämtlands län riktar kritik mot överförmyndaren på Östersunds kommun för en oacceptabelt lång handläggning av en begäran om god man.

I maj 2008 kom en ansökan om god man in till överförmyndaravdelningen i Östersunds kommun. En person som ansöker om god man kan få hjälp att sköta sin ekonomi eller andra personliga angelägenheter. Först drygt två år senare begärde överförmyndaren att personen skulle komma in med kompletteringar kring sitt sjukdomstillstånd för att styrka behovet av att få en god man. Någon komplettering kom inte in till kommunen som den 28 december 2009 lämnade in ansökan om godmanskap till tingsrätten.

Tingsrätten har reagerat på den långa handläggningstiden av ärendet och lämnat in en anmälan till länsstyrelsen som är kontrollmyndighet för överförmyndarna.

Länsstyrelsens jurister konstaterar att kommunen dröjde mer än två och ett halvt år med att lämna in ansökan till tingsrätten. I lagen står att handläggning av den här typen av ärenden ska ske så snabbt som möjligt. Länsstyrelsen anser inte att ärendet varit speciellt komplicerat eller krävt omfattande handläggning. Därför kritiseras överförmyndaren på Östersunds kommun för den oacceptabelt långa handläggningstiden.

Länsstyrelsen kritiserar även överförmyndaren för slarv då en tjänsteanteckning inte registrerats som den ska utan bara bifogats som en post-it-lapp utan datum, signatur eller ärendenummer.