Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GM söker konkursskydd

Saabs ägare General Motors ansökte som väntat om konkursskydd på måndagsmorgonen amerikansk tid, skriver Reuters.

Annons

Skulderna uppgick den sista mars till 172 miljarder dollar enligt konkursansökan, skriver Reuters. Tillgångarna var samtidigt värda 82 miljarder dollar.

– Det var tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i en första kort kommentar till GM-konkursen.

Saab Automobile håller fast vid sin uppfattning att den egna rekonstruktionen inte påverkas av att ägaren GM nu också går in i en rekonstruktion.
– Allting fortsätter som vanligt hos oss. I dagsläget påverkar inte ansökan oss. Vi har ännu inte sett vad som står i dokumenten men vi har inga indikationer på att något i vårt arbete ändras, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.
Hon framhåller att Saab är i slutskedet av förhandlingarna för att sälja bolaget. Tre spekulanter är på väg att bli en. Men det dröjer ännu två–tre veckor innan en sådan kandidat kan presenteras.
– Hade det varit klart före GM:s ansökan hade vi sluppit många frågor, men vår process att sälja ska inte påverkas. Vilka det än är som är inblandade i GM så är deras intresse att sälja Saab, säger Gunilla Gustavs.
Utifrån den nuvarande tidsplanen ska en ny ägare till Saab presenteras ungefär samma tid som bolaget ska ha sin ackordsförhandling i Vänersborgs tingsrätt den 17 juni. Då är Saabs krav att fordringsägarna går med att skriva ner skulderna med 75 procent. För GM:s del handlar det om att efterskänka över 7 miljarder kronor. GM har ungefär 90 procents av Saabs skulder, som totalt uppgår till cirka 10,5 miljarder kronor.

Annons