Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte första förband till hunden

Jakthunden har ett krävande jobb, och ibland är olyckan framme även på hundens arbetsplats. Då är det bra att som hundägare vara förberedd.

Ingrid Hyttsten jobbar som veterinär på Distriktsveterinärerna i Östersund. Hon har sett många hundar genom åren och menar att vi blivit bättre på att ta hand om våra jaktkamrater.

– Ägare till jakthundar har blivit bättre på att förbereda sina hundar. Det är inte som förr att man bara plockar hunden ur hundgården på hösten. Jag upplever också att vi får in färre skadade jakthundar nu jämfört med tidigare, säger hon.

Är någon jakthundsras mer benägen att skada sig än andra?

– Svårt att säga, men trädskällare får vi in väldigt sällan. Kanske är det vanligare att de större jakthundsraserna skadar sig oftare.

Noskvalster är en vanlig åkomma hos hundar i Jämtland, och många kommer in innan jakten för att behandla. Men noskvalster går inte att behandla i förebyggande syfte.

– Enklaste sättet att testa om hunden har noskvalster är att göra ett spårtest och se om nosen verkar fungera. En hund med noskvalster blir ofta förvirrad och tappar spåret, det är som att ha en rejäl förkylning, säger Ingrid Hyttsten.

– Går du i ett jaktlag med flera hundar skulle jag inte låta min hund nosa och hälsa på de andra hundarna för att undvika att min hund smittas.

När själva jakten sätter i gång blir det ganska lugnt hos Distriktsveterinärerna på jakthundsfronten. Men en och annan hund med traumatiska skador kommer in, de kan ha sprungit på en pinne eller skadat tassarna.

Att hundar blir sjuka av att de går för hårt under jakten och tappar all energi eller att de får vätskebrist ser inte Ingrid så ofta.

– Folk är ganska duktiga på att utfodra och vattna sina hundar. Det händer att hundar får lungödem men då beror de ju oftast på att de är otränade när de ska jaga.

Om din hund trots allt skulle bli överhettad på fjälljakten så rekommenderar Ingrid inte att man stoppar hunden i en dikespöl. Då är risken stor att hunden drabbas av parasiten korm, en larv som lever på renar.

– Då blir hunden dålig och får andnöd, vilket ägaren kan uppleva som obehagligt, men som oftast inte är livshotande, säger hon.