Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte bort det "glömda" valet

Att avstå från att rösta i kyrkovalet kan få konsekvenser, som att främlingsfientliga krafter får ett oskäligt inflytande, men först och främst är det ett positivt och kärleksfullt val. Det är stor chans att du känner och kan påverka oss som ställer upp. Även du som fyllt 16 år får rösta.

Kyrkovalet handlar inte om tro, utan om förtroende och förväntningar på folkvalda som ska förvalta och utveckla formerna för tro och tillbedjan. Svenska kyrkan och församlingarna finns i samhället. Dörrarna står öppna för kulturupplevelser, samvaro, aktiviteter som är anpassade för ungdomar och äldre, män och kvinnor. I personliga kriser och när samhällsgemenskapen utsätts för påfrestningar finns kyrkan där för alla. Viktigare för folkhälsan än golf och maratonlöpning.

Valet angår dig som har ljusa och trevliga minnen från kyrkan. Det angår också dig som har tråkiga upplevelser från kyrkobesök och ställer dig kritisk till hur kyrkans företrädare agerar i vissa sammanhang. Nu kan du påverka det!

Centerpartiet ställer upp i valet till flera församlingar i Jämtlands län. Vi ställer upp i valen till stiftsfullmäktige och kyrkomöte under partibeteckningen Centerpartiet, inget annat. Det är viktigt att det blir tydligt för dig som röstar vad ditt val står för. De som bestämmer i kyrkan ska ha goda samhällskontakter, förstå ekonomi, organisation och vara villiga att skapa mötesplatser, öppna för alla att ta del av kyrkans verksamhet.

Kontakten mellan kyrkan, folket och samhället är självklar. Det är i regering och riksdag villkoren för trossamfunden sätts, liksom beslut om kulturminneslag och ersättningar för att bevara kyrkans kulturskatter. Det är i de politiska partierna frågor som rör jämställdhet, likabehandling, demokrati, mötes- och religionsfrihet diskuteras. Vill du inte ge stöd åt sådana kandidater som motsätter sig kvinnliga präster, som vill inskränka homosexuellas rättigheter i samhället, eller är främlingsfientliga, bör du välja nomineringsgruppen Centerpartiet.

Kyrkan ska vara synlig i välfärdsarbetet och bidra till omsorgen om människor som vistas i Sverige. Den ska ställa upp för utsatta människor, oavsett härkomst och därigenom via religionsdialog bidra till integration, mångfald och ökad förståelse.

Kyrkan ska genom sitt internationella arbete stärka landsbygdsutveckling, kvinnors hälsa och rättigheter till sin egen kropp och sexualitet, samt verka för fred, solidaritet och respekt för mänskliga rättigheter och olika trosuppfattningar.

Kyrkan ska ta ett ansvar för miljön och bidra till energiomställningen, upphandla svensk närproducerad mat och bruka sin jord, skog och övrig egendom hållbart, med hänsyn till miljö och biologisk mångfald.

Per Åsling (C), riksdagsledamot,

Karin Stierna (C), Stiftsfullmäktigekandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel