Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glödande sång från norr

/
  • ”Sången har jag hemifrån men jojken har jag fått från annat håll”, säger Sofia Jannok.Foto: Carl-Johan Utsi

På karga vita vidder hämtar hon sin inspiration. Men när Sofia Jannok jojkwailar är det om glödbäddar och närhet. I Sameland är hon världskänd. Med sin andra skiva ger sig den 26-åriga sångerskan ut i övriga Sverige och Europa.

Annons

Först är hon sångerska. Sedan same. Sofia Jannok skriver och sjunger nästan uteslutande på nordsamiska. Bitvis släpper hon rösten fri i sin egen personliga jojksång, väldigt olik den traditionella, det är hon noga med att framhålla. Nog kan hon ”dra en jojk”, men det är något helt annat. Hennes egen variant är ett slags jojk-inspirerat wailande, en jojk light, utvecklingar av de lika egna pop- eller vismelodierna.

– För mig är det ett uttryck, varje låt är helt ny, jag vet inte vad det ska bli innan.

Varför sjunger du på samiska?

– Jag vet inte, det har fallit sig så från början, det har varit naturligt för mig att skriva texter på samiska.

Men det är i melodierna hon börjar. Sofia Jannok var sångerska redan som barn och framförde egna sånger på scen som 11-åring. De melodier som dröjer sig kvar får en text som hon sedan försöker förklara för bandet, Peter Tikkanen och hans trio, som inte kan samiska men som gör arrangemang och instrumental översättning.

Texternas naturbilder handlar egentligen om relationer och andra händelser.

– Jag skulle inte säga att jag sjunger om naturen, det är så självklart, det är som att säga att jag skriver bokstäver.

Även om hon musikaliskt känner sig mest som en popsångerska är hennes kulturella identitet samisk. Hon har gått på samiskt dagis och samisk grundskola. Hon kan sy sin kolt. Men varken föräldrar, far- eller morföräldrar jojkade under hennes uppväxt.

– Tyvärr, det berodde väl också på att när kristendomen blev stark blev jojken svag. Prästerna tyckte den var hednisk trots att man jojkar om vad som helst. Ända in på 50-talet kunde man få böter om man jojkade på offentlig plats och det påverkade många. Det ansågs inte vara helt fint. I dag är jojken mycket starkare och har tagit helt nya vägar.

I år kommer sången att föra henne och bandet ut på turnévägarna både i Sverige och Europa under året. I höstas spelade de på världsmusikmässan i Sevilla och gensvaret var starkt.

– Jag har sjungit i Kina och Europa och USA tidigare. Där blir det sällan snack om språket, det kan vara skönt att känna att jag bara är artist, utan att det ska stå ”samisk” framför.

Annons