Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Globalt våld mot kvinnor

I dagarna samlas kvinnor världen över i en global kampanj mot militarism och våld mot kvinnor.

Temat kan kännas avlägset för många av oss som bor i Sverige och varit förskonade från krigets fasor i mer än 200 år.

Vi behöver dock inte titta bortom nationsgränsen för att förfäras över det dödliga våld som årligen skördar alltför många människoliv. Varje år mördas mellan 15 och 20 kvinnor bara i Sverige.

Sofia Ivarsson, forskare på Försvarshögskolan, menar att det pågår låg- till högintensiva inomstatliga konflikter baserat på könstillhörighet över hela världen i dag.

Dessa är dock osynliggjorda och de pågår i utkanten av den traditionella säkerhetspolitiska debatten.

Faktum är att fler flickor under de senaste 50 åren har mördats just för att de är flickor än det totala antal män som har dött under alla 1900-talets krig. Detta bekräftar de vittnesmål och erfarenheter vi, som internationell organisation med konsultativt status inom FN, får genom våra kontakter med kvinnor världen över.

Det globala våldet mot kvinnor måste börja klassas som det säkerhetspolitiska problem det faktiskt är. Säkerhet kan rimligtvis inte bara röra ena halvan av jordens befolkning. De aktiviteter som sker just nu under en pågående 16 dagar lång kampanj mot militarism och våld mot kvinnor är ett steg i detta viktiga arbete.

Kirsti Kolthoff, ordf, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel