Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glesbygdsromantik och skarpa fjällsilhuetter

På Galleri Tängtorpet var det vernissage i onsdags kväll.

Titeln på utställningen "En och annan ko" känns lite mycket Anna Erlandsson-plagiat. Utställningen handlar om så mycket mera än kor och titeln blir missvisande och trivaliserande gentemot målningarna. Då jag pratar med konstnären och illustratören Magdalena Brunzell förstår jag att titeln uppkom innan hon bestämde vilka verk som skulle visas.

Magdalena målar glesbygd och tomhet. Karga fjäll och ödslighet men även motiv från Lofoten. Hennes akvareller andas stillhet och andakt inför naturens storslagenhet. Husporträtten är avskalade och upplevs tomma/avbefolkade.

Uppväxten i byn Vallsta, Hälsingland, har präglat Magdalenas känsla för avveckling, på utställningen finns även en dödsruna och minnesakvareller av den på 70-talet avvecklade Vallstasågen. Hennes bilder är inte sorgliga utan självklara och direkta. Ett konstaterande.

Magdalena hanterar akvarellens svåra hantverk på ett arkitektonisk sätt, det gör sig fint på Evas galleri som är fullt av föremål som också har sin historia. Utställningen är uppdelad, i det innersta rummet får man följa med in i det innersta och fantasifulla rummet hos Magdalena. Kor och kvinnokroppar i färgstarka collage blir en fingervisning i sitt sammanhang. Det handlar om jordbruket och kanske en stundande framtid då bönder som har kor kommer att vara en bristvara.

Nu bor Magdalena i Tänndalen vilket passar henne:

- Jag gillar det kärva klimatet och att vara ute på fjället och gå med hundarna i flera timmar utan att möta en enda människa, säger hon.

Det är lätt att förstå att Magdalena är en glesbygdsromantiker liksom jag själv. Hennes bilder går rakt in i mitt hjärta.

Missa inte denna utställning.

Ylva Hagerlind ställer ut grafiska blad på Svensson ramar har fjällmotiven och stillheten gemensamt med föregående konstnär. Kanske det är deras boende som binder dem samman i ett kreativt släktskap.

Ylva bor i Ottsjö, Sveriges vackraste by (enligt henne själv). Motiven går samman med fotografier av bandvagnar men luckras upp med stillistigt fjällmotiv i bakgrunden. Bilderna vinner på att det löser upp sig och blir fria streck som horisont. Svärtan i bilderna skapar en skarp kontrast och ger styrka.

Ylva krånglar inte till det och låter fjällens skarpa silhuetter tala sitt språk. Härligt drag i bilderna.