Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glesbygdsridån går upp för Shakespeare

Live cinema vill minska gapet mellan storstad och glesbygd. I höst kommer Londons teaterscen till Hoverberg, Järpen och Tännäs.

Annons

I morgon, 21 september, är det premiär för Shakespeares Globe On Screen på 70 digitala biografer runtom i Sverige och Norge. I länet får biobesökarna i Hoverberg, Järpen och Tännäs chansen att uppleva tre Shakespearepjäser från världens kanske mest kända scen, The Globe i London.

– Det känns jättespännande! Jag är själv uppvuxen på en mindre plats och vet att det kan vara svårt att ta sig till London. Ingenting slår ju en riktig liveupplevelse, men det här är så nära man kan komma utan att fysiskt vara på plats, säger Johan Törnqvist, på Live cinema.

Först ut är "Henry V", som följer Englands ärbare kung genom krig och fred. Pjäsen är regisserad av är regisserad av The Globes egen konstnärlige ledare Dominic Dromgoole. 12 oktober visas förväxlingskomedin "Trettondagsafton". Huvudpersonen Viola räddas efter ett skeppsbrott vid Illyriens kust. Hon tror att hennes bror Sebastian drunknat och klär därför ut sig till pojke. När hon får tjänst hos hertig Orsino blir hon blixtförälskad i honom. Spelet kan börja. Pjäsen, med bland andra Stephen Fry, Johnny Flynn och Roger Lloyd Pack i rollerna, var en av de största succéerna i London förra året.

Säsongen avslutas 16 november med komedin "Så tuktas en argbigga" som sätter medeltidens kvinnoideal under lupp. Samatha Spiro gör huvudrollen.

Alla tre pjäserna har filmats live i full HD-kvalitet och kommer att visas med svenska och norska undertexter.

– Vi skulle vilja vidareutveckla konceptet så att det blir ett stående inslag kanske en gång i veckan. Då skulle vi också kunna visa konserter från London eller andra världsmetropoler, säger Johan Törnqvist.