Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glesbygdsbor ska inte ha sämre vård!

För mig är det självklart att oavsett var vi bor i vårt län så ska vi ha tillgång till bra vård.

Vi som bor glest ska inte ha sämre vård än andra. Det är inte okey att sänka kraven bara för att vi är få eller för att det är svårt att rekrytera läkare.

Självklart ska blivande mammor i glesbygd ha mödravård. Självklart ska bäbisar och småbarn i glesbygden gå till barnavårdscentralen. Självklart ska våra äldre inom äldreomsorgen ha besök av läkare. Självklart ska det finnas jour och beredskap dygnet runt.

Nu höjs röster för att kraven är för höga, att det försvårar för privata att öppna hälsocentraler i glesbygden. Att vi måste sänka kraven.

Jag kan aldrig acceptera att vi ska ställa lägre krav på vården i glesbygden.

Det verkliga problemet är att den borgerliga regeringen förbjudit oss i länet att från 1 januari i år styra var vi ska ha våra hälsocentraler och förbjudit oss att ge mer pengar till hälsocentraler i glesbygd. Vi måste fördela ersättningen till hälsocentralerna per individ, och det fungerar dåligt där det bor få människor.

För att se till att alla ska få vård efter behov, inte efter var man bor, måste landstingets hälsocentraler inom en kommun samarbeta.

Tillsammans har man ansvar för att se till att det finns läkare och annan sjukvårdspersonal på hälsocentralerna i kommunen. Den som har största behovet ska få vården först.

Allt har inte blivit rätt när vi försöker göra det regeringen bestämt, och vi kanske behöver ändra på en del, men jag kommer aldrig att acceptera att vi sänker kraven så att vi som bor i glesbygd ska ha sämre vård.

Ann-Marie Johansson (S)

Konäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel