Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Glesbygden tjänar på EU"

EU-medlemskapet är en vinstaffär för glesbygdsregioner, det anser Magnus Lindh, statsvetare med EU som forskningsområde.
– Vi hade knappast fått de här pengarna av staten om vi inte var med i EU, säger han.

Att betala pengar till EU och sedan få tillbaka dem i form av stöd och bidrag är ekonomiskt fördelaktigt för Jämtlands län.

– Alternativet hade varit att betala pengarna till staten i stället och då hade staten kunnat använda de pengarna till regionerna, men det hade nog staten knappast gjort, jag tror att glesbygdsregioner och smarta regioner tjänar både pengamässigt och politiskt på att vara med i EU, säger Magnus Lindh som forskar vid Karlstads universitet.

En erfarenhet av forskningen är dock att det måste till en vettig plan för att det ska komma något bra ur alla hundratals bidragsmiljoner som ett län kan få.

– Om det inte finns någon bra strategi för vad man ska göra med pengarna, hur ska man då kunna göra något som är nyttigt.

– Det kan bli en projektkultur där man sätter i gång ett projekt och när projektet är slut så finns inga mer pengar och då läggs det ner, då är pengarna meningslösa om de inte får någon längre effekt.

Vad är de positiva effekterna av stödpengarna?

– De infrastrukturella investeringarna för de kommer alltid att ligga kvar efter projektens slut, säger Magnus Lindh.

Hade Jämtlands län klarat sig bättre utan EU?

– Det är omöjligt att svara på hur det hade varit om vi inte hade varit med i EU, men om vi inte varit med så hade svenska regioner haft väldigt begränsade möjligheter att få pengar från EU och vi hade haft ännu mer begränsade möjligheter att påverka EU och regler som styr hade vi varit tvungna att följa ändå.

Magnus Lindh röstade själv nej till EU 1994.

Vad tycker du nu då?

– Jag tycker fortfarande att det är skit för det finns mycket i EU som inte fungerar men att gå ur nu finns inte på kartan, vi ska vara med och påverka, det är mitt jobb att få det att funka och inte gnälla.