Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gles uppställning på omställningsmöte i Undersåker

Oljan tar snart slut och vi måste ställa om till ett mer hållbart leverne, annars ställs tillvaron om för oss. Det är budskapet i den så kallade omställningsrörelsen – the transition movement – som Åres Gröna Dalar nu vill sprida i Jämtland.

Åres Gröna Dalar är ett Leaderprojekt (minsta leaderområdet i Sverige) som fått EU-pengar för att bedriva landsbygdsutveckling, vilket de gör i ett 30-tal projekt. Nu vill de sprida kunskap om the Transition Movement, som växt fram i England och nu lanseras av Hela Sverige ska leva under namnet Omställning Sverige. Lördagens seminarium med omställningsforskaren Björn Forsberg från Vindeln var en början.

Enligt Forsberg är detta en ny rörelse som växer snabbt. Budskapet, att oljan snart tar slut, att ökad tillväxt i all oändlighet är ohållbart och att förändringarna måste komma underifrån, lockade dock färre än fem åhörare denna dag.

Budskapet kändes också bekant och Forsberg medger att allt inte är nytt. På 70-talet fanns Agenda 21-rörelsen. Men nya rörelser krävs för att engagera folk. Och omställningen kommer inte uppifrån, arbetet kommer att behöva ske på lokala nivåer.

– Vi såg det senast i Köpenhamn. Man är villig att pumpa in obegränsade medel för att rädda det ekonomiska systemet, men inget när det gäller att ställa om våra konsumtionsmönster.

Under dagen hade man Skype-kontakt med Åres Gröna Dalars delegater på mässan för Hållbar Ekonomi i Charleston, USA.

Deras uppgift: att ”sno koncept” från USA-rörelsen.

– Där är de långt före oss, säger ordförande Jörgen Andersson, vars fru Linda Forss ingår i delegationen.