Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glenn Miller Orchestra Perfektion och elegans

Perfektion och elegans är vad som präglar Glenn Miller Orchestra Scandinavia.

Jan Slottenäs har med sin orkester verkligen lyckats återskapa det klassiska och mycket speciella Glenn Miller-soundet, och därmed blivit en av tre licensierade Glenn Miller-orkestrar i världen, som spelar den legendariske orkesterledarens musik.

I fredags gjorde orkestern ett gästspel på Gamla Teatern i Östersund som var utsåld till sista plats. Det är ett populärt band som äntrar scenen till signaturmelodin Moonlight Serenade. Publiken applåderar varje solo hur kort det än är, men man kunde nog önska att utmärkta saxofonister som Fredrik Lindborg och Klas Lindqvist fick lite större utrymme. Här är dock solisterna underordnade ensemblen som helhet och får ibland bara minutslånga solon att visa upp sig på i en för övrigt både fartfylld och publiknära konsert/show.

När Jan Slottenäs, med Glenn Miller själv som förebild och iförd elegant vit smokingjacka, räknar in bandet är det med näst intill militär precision. Och även om just den här konserten - betecknad som julshow - rymmer en hel del musikantiska hyss med sångensemblen Moonlight Serenaders, är det ändå ordning och reda som gäller i jazzhistoriskt trogna arrangemang med sax-, trumpet- och trombonsektioner. Och som sig bör river också bandledaren själv av ett och annat solo i farten.

Till julrepertoaren hör förstås klassiker som Jingle Bells, White Christmas och We wish you a merry Christmas i läckra träblåsklanger, men vad publiken mest av allt förväntar sig av den här orkestern är nog ändå låtar som Saint Louis Blues March, Chattanooga Choo-Choo (som 1941 fick världens första guldskiva) och In the Mood – den sistnämnda får ett närmast koreografiskt framförande.

Mer ur den stora Glenn Miller-repertoaren kommer publiken att få lyssna till under den jubileumskonsert som orkestern gästar Östersund med i maj nästa år.