Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glaukomföreningen Jämtland-Härjedalen

Glaukomföreningen Jämtland-Härjedalen anordnade medlemsmöte i slutet av november på Församlingsgården vid Nya kyrkan i Östersund. 48 medlemmar mötte upp och hälsades välkomna av Ruth Jönses och Sven Jonsson. Först blev det glögg och kakor samt lättsamt prat vid borden. Därefter serverades en ljuvlig gulaschsoppa med frallor och ost, tillagad av Maria Noreborg.

När vi var mätta och belåtna kom ögonläkare Erling Streman och höll en lysande föreläsning om glaukom och körkort. Enligt statistik är sjuttioplussare våra bästa trafikanter. Särskilt kvinnorna. Demens är farligare än synfel.

Det är ett hårt slag för många, särskilt män, när stunden kommer då man blir fråntagen sitt körkort. Synfältsundersökningen avgör om man uppfyller de krav som gäller.

15 procent av Sveriges befolkning borde sluta köra bil, de ser helt enkelt för dåligt. Det visar en undersökning som gjorts av Bilprovningen i samarbete med Synoptik. Nära 3000 bilister ingick i granskningen som gjordes vid 41 besiktningsstationer runt om i landet.

Men det positiva för glaukomiker är att 95 procent av oss har synen i behåll livet ut. 

Vid Östersunds Sjukhus utförs 1200 gråstarrsoperationer per år, och ögonmottagningen har 25 000 besök per år. På ögonmottagningen finns fem specialister och tre under utbildning.

Något mycket viktigt: byt inga tider på ögonmottagningen!

Ordförande Ruth Jönses tackade Erling Streman med present.

Som avslut fick vi kaffe och kaka.

Text och foto: Urban Hjelm