Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glasspremiär på Jämtlands mejeri i Ås

Under tisdagen var det glasspremiär i Jämtlands mejeri i Ås, före detta Rösta mejeri. Efter allt bråk kring mejeriet har det fått nytt liv – men ostarna har bytts ut mot glass.

Nu har länet alltså fått ytterligare en gårdsbutik för glass gjord på lokala råvaror. Det finns sedan tidigare en i Härjedalen.

Och inom kort kommer denna glass att säljas i en glasskiosk på Stortorget i Östersund.

Ärendet om glasskiosken ligger på Östersunds kommuns bord, men tongångarna är positiva, är beskedet.

Runt två miljoner har makarna Kenneth och Eva Sundström tillsammans med Eva Eriksson investerat i anläggningen och nu hoppas de att glassen ska falla främst jämtarna i smaken.

– Jag är i grund och botten mjölkbonde med 65-70 kor som ger runt 600 ton mjölk per år, säger Kenneth Sundström. När jag läste i tidningen om att landstinget tänkte lägga ner sitt mejeri så anmälde jag mitt intresse.

– Jag har sålt all mjölk till Milko men samtidigt funderat över att kunna förädla mjölken. Främst tänker man ost men det tillverkas redan så många ostar på gårdarna i vårt län så ”osttåget” har liksom gått, fortsätter han. Men en jämtländsk glass, det skulle kunna vara något.

De har hittat ett koncept med glass på mjölk från den egna gården i Ås, socker och jämtländska bär. Här kommer det inte att finnas vare sig vanilj eller choklad utan en originalglass som smaksätts med svartvinbär, lingon och blåbär. De svarta vinbären kommer från Stugun.

Med på presskonferensen fanns även Per-Åke Wahlund, Sir Winston, Håkan Olsson, Servicegruppen, Mattias Dernelid, Smakriket Jämtland och Lena Andersson, Olga & Friends reklambyrå som designat förpackningarna.

Redan under onsdagen kan glassen finnas på restaurangerna i Östersund om de så vill.

Beskriv smaken på glassen?

– Den är inte smaksatt med annat än bär och socker, den har en mjuk och krämig konsistens som känns skön i munnen, säger Kenneth Sundström. Det är inte heller någon lågprisklass, men jag hoppas att kunderna kommer att tycka att den är prisvärd.