Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glassamling kan få exportförbud

Annons


Orrefors Kosta Boda är i ekonomisk kris och vill sälja hyttornas samlingar. Nu vädjar landshövdingen till kulturministern om hjälp. Utan ekonomiskt bistånd säljs en av landets främsta glassamlingar på auktion - och ett exportförbud kan bli aktuellt.

-Vi får inte ställa oss i den situationen att företaget gör sig av med nationella klenoder för att ingen tar det samhälleliga ansvaret. De här samlingarna är unika, även ur ett internationellt perspektiv. Nu riskerar vi att företaget säljer dem på världsmarknaden, säger landshövdingen i Kalmar län, Sven Lindgren.

Enligt honom handlar det i nuläget inte om att hitta en långsiktig lösning för hur ett eventuellt glasmuseum skulle kunna fungera, utan att snabbt få fram pengar. Kommunerna i regionen - Nybro, Emmaboda och Lessebo - är beredda att ta emot samlingarna, men saknar ekonomiska medel för att köpa dem.
Kräver snabbt besked

Före sista november vill Torsten Jansson, ägare till New Wave Group som äger Orrefors Kosta Boda, ha besked om huruvida de inblandade kommunerna vill köpa glaskoncernens samlingar. De är till salu för omkring 35 miljoner kronor, pengar som glaskoncernen kan tänka sig betala tillbaka i form av sponsringspengar till ett eventuellt glasmuseum - tre miljoner per år i tolv år. Ett villkor är att ett framtida glasmuseum placeras i anslutning till något av glasbruken.

-Vi inledde den här diskussionen med Smålands museum 2005 och någon gång måste vi sätta ner foten. Egentligen är det en konstig diskussion, det är företagets egendom och vill vi sälja är det bara att göra det. Men det känns bra att det allmänna har fått chansen att ta över de här föremålen om det anses vara ett nationellt kulturarv, säger Torsten Jansson.

Enligt honom har flera svenska samlare visat intresse för att köpa delar av samlingarna.

I slutet av nästa vecka träffas styrelseordförandena i de aktuella kommunerna och landshövdingen Sven Lindgren hoppas att kulturdepartementet ska komma med besked till dess.
Föremål från 1600-talet

-Inom glaskonsten är de här föremålen av central betydelse. Ingen kan ifrågasätta vikten av att hitta en lösning och det bästa vore om samlingen kunde stanna där den hör hemma, säger Torsten Gunnarsson, chef för samlingarna på Nationalmuseet i Stockholm.

Museet har möjlighet att belägga föremål av kulturhistoriskt värde med ett preliminärt exportförbud, om de är på väg att säljas utomlands.

TT Spektra: Är det troligt att de här föremålen beläggs med exportförbud om en auktion blir aktuell?

-Ja, det är absolut troligt. Vi är medvetna om att det här är ett unikt material, men vi behöver titta på det för att veta i vilken omfattning ett exportförbud är aktuellt. Den dagen en försäljning är fastlagd granskar vi samlingarna.
Annons