Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glappet mellan arbetsliv och sjukersättning

Innan någon får förlängd sjukersättning så måste denne delta i arbetslivsintroduktion. Några klarar av det och får arbete, några är fortfarande sjuka. Men innan man får sjukersättning igen så uppstår ett glapp.

Försäkringskassan handlägger och bedömer i dag såväl sjukdom som arbetsförmåga. De nya reglerna som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att den som har en tidsbegränsad sjukersättning som löper ut, ska delta i en tre månaders arbetslivsintroduktion genom Arbetsförmedlingen. Efter denna introduktion kan två varianter uppstå: visar det sig att man klarar av någon form av arbete så kvarstår man hos Arbetsförmedlingen, alternativt om man fortfarande är sjuk så kan man eventuellt åter få ersättning från sjukförsäkringen.

Peter Frost, som är chef för Arbetsförmedlingen i Strömsund, berättar att man tog emot ett trettiotal personer för arbetslivsintroduktion strax efter årsskiftet, och att det senare har tillkommit cirka fem per månad.

– Några har kommit in i olika arbeten eller arbetsmarknadsutbildning, några har återvänt till sjukförsäkringen igen och fått sjukersättning.

För att kunna ansöka om sjukpenning så måste man ha lämnat arbetslivsintroduktionen och vara utskriven från arbetsförmedlingen. Handläggningen av ansökan tar tid, men om sjukpenningen beviljas så utgår den retroaktivt. Skulle den nekas så står den enskilde helt utan försörjning, såväl för tid som gått som för framtiden. Då återstår endast kommunens försörjningsstöd, och för att få det beviljat får den enskilde inte ha några tillgångar.