Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glänsande av Stephanie Wendt

Stephanie Wendt, pianist som sedan 2010 är lärare i piano och kammarmusik vid Birka Folkhögskola.

Hon är född i Nya Zeeland och uppvuxen i Australien, utbildad i USA och har erfarenheter som solist och kammarmusiker från fem kontinenter. Nu var det dags att presentera sig som solist i en recital här hemmavid. Planen var att även maken Brent Johnson, till vardags kyrkomusiker i Offerdals församling, skulle medverka som sångsolist. Dessvärre var han krasslig så det hoppas jag vi får avnjuta vid något annat tillfälle.

Programmet var väl disponerat och Stephanie inledde med JS. Bach Toccata i D-dur som bjöd på fint och flödande spel och eftertänksamma lugnare partier. Hon fortsatte med WA. Mozart Sonata i b-moll där hon på ett härligt sätt fick fram den glimt i ögat som Mozart oftast skrivit in i sin musik. Skönt att få höra kanske Jämtlands bästa flygel klinga så fint under hennes lyhörda anslag.

Därefter bjöd hon på två verk som specialskrivits för henne. En lite jazzinfluerad vals av Wynn-Anne Rossi Tribute to Romance och ett betydligt mer krävande stycke av David Evan Thomas som han valt att kalla Night Echoes. Det var det senare stycket som fångade mig med sitt mörker och sina oväntade tonala vändningar.

F. Liszt har inte gått till musikhistorien som den tonsättare som gjort det lätt för sina uttolkare. Han skrev dramatisk och komplicerad musik och de som ger sig i kast med hans verk innehar, enligt min mening, ett stort mått av mod. Stephanie bjöd oss hans Après une Lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata ur Années de pèlerinage, Deuxième. Det var utan tvekan kvällens absoluta höjdpunkt. Hon tolkade verket med stort temperament och visade på utomordentlig och flödande teknik. Jag hoppas hon ger sig i kast med fler verk av Liszt för den här musiken verkar passa henne utmärkt.

Jag hoppas Birka folkhögskola är rädd om sitt nyförvärv för det är precis sådana här pedagogiska förebilder en skola behöver. Jag hoppas också att ni som inte hade möjlighet att närvara under denna konsert tar nästa tillfälle i akt när hon spelar i en lokal nära dig, för den här pianisten bidrar verkligen med både djup och stor skicklighet till det jämtländska musiklivet.