Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjen för Ghader

Bara minuter innan tisdagens demonstration för utvisningshotade Ghader Ghalamere kom glädjebeskedet för familjen.
Migrationsverket ska pröva hans ärende igen och han släpps ur förvaret i Gävle.
– Det är tack vare alla er som är här i dag, sade styvsonen Yones Hosseini.

Efter att utvisningen av iranske Ghader Ghalamere med flyg från Frösön avbröts fördes han till förvar i Gävle innan utvisningen.

På tisdagskvällen arrangerades en demonstration av bland annat organisationen "Ingen människa är illegal" till förmån för Ghalamere.

Flera hundra personer anslöt vid Stortorget där flera tal hölls.

Zhiwar Rashid från "Ingen människa är illegal" inledde – med ett glädjande besked för Ghalameres supportrar.

– Bara minuter innan jag åkte in så fick jag beskedet att Ghader släpps ur förvar och att Migrationsverket ska pröva hans sak igen, sade Rashid till allmänt jubel.

Ghalameres familj var också på plats och tackade alla som var på plats.

– Det är tack vare alla er som är här i dag som han får stanna. Det är tack vare er, sade en märkbart rörd Yones Hosseini.

Lokala politiker från flera olika partier var också på plats.

– Det är inte värdigt en rättsstat att det krävs protester på en flygplats för att någon inte ska skickas tillbaka och riskera avrättning, sade Pär Löfstrand (FP).

Bland övriga talare märktes Vänsterpartiets starka kvinna i Krokom Jessika Svensson, Östersundscenterns Bosse Svensson och Miljöpartisten Björn Lindgren.

Alla uttryckte de sitt stöd för att Ghader inte ska utvisas om han riskerar tortyr och dödsstraff i Iran.

– Sverige utvisar inte personer som riskerar att avrättas och torteras. Och i ett sånt här fall måste man tillämpa försiktighetsprincipen, sade Kalle Olsson (S), riksdagskandidat och tjänstledig från sitt jobb som ledarskribent på LT, som också var på plats i publiken.