Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked: P-A uttagen till VM-finalen

Två svenskar får chansen att köra årets VM-finalserie. En av dem är P-A Lindström, Jämtarna.
– Roligt! Ett bra och riktigt beslut, säger Lindström.

Annons

Beslutet att ställa in VM-kvalet i St Johann i Österrike skapade bryderier för JMK-föraren. Risken fanns att han skulle missa VM-finalserien på grund av bristande internationella meriter.

Det internationella förbundet (FIM) meddelade dock häromdagen att både Stefan Svensson och P-A Lindström får en plats i det 16 man stora fältet.

FIM har helt enkelt plockat ut de 15 bästa förarna i världen just nu – baserat på den fördelning som finns mellan de olika länderna. Den siste föraren plockas från respektive arrangörsland.

VM-finalen körs alltså i en serie som vandrar mellan tre länder. Ryssland, Holland och Tyskland.

VM-premiären hålls i Krasnogorsk, Ryssland, 1–2 februari.

Därefter väntar en exotisk tripp på 1 000 mil från Östersund räknat, till Blagoveshchensk i bortre Ryssland, på gränsen till Kina. 15–16 februari.

Nästa anhalt blir klassiska Assen i Holland, 8–9 mars.

VM-finalen avslutas i en annan klassisk isracingort, Inzell i Tyskland, 22–23 mars.

P-A Lindström – som fick hoppa in i slutskedet av fjolårets VM-finalserien – njuter förstås över att ha en sån motivationshöjare framför ögonen, men han kan inte undgå att rycka till över valet av Blagoveshchensk.

– Det höjer man ögonbrynen inför. Det ligger vid kinesiska gränsen. Efter lag-VM ska vi flygas dit. Det blir 1 000 mil från Sverige. Rekord för mig i alla fall.

Vet du något om publikintresset på platsen?

– Nej, men det sägs att tävlingsarenan ligger vid floden som gränsar till Kina och Ryssland. Annars brukar det vara mycket publik både i Ryssland och i övriga Europa. Upptagningsområdet är stort runt Bayern och München.

Årets VM-final blir klart annorlunda jämfört med tidigare år. Den milda vintern har påverkat hela isracingvärlden.

– Vi har kört en tävling i år. Normalt skulle vi ha haft åtta-nio tävlingar i kroppen.

Har du börjat skissa på någon målsättning?

– Jag hoppas kunna slåss med européerna. Ryssarna är för svåra. Om jag kan nå topp-10 är det jättebra, säger P-A som till helgen genrepar med att köra elitserien för Jämtarna i Bollnäs.