Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked: P-A uttagen till VM-finalen

Två svenskar får chansen att köra årets VM-finalserie. En av dem är P-A Lindström, Jämtarna.
– Roligt! Ett bra och riktigt beslut, säger Lindström.

Beslutet att ställa in VM-kvalet i St Johann i Österrike skapade bryderier för JMK-föraren. Risken fanns att han skulle missa VM-finalserien på grund av bristande internationella meriter.

Det internationella förbundet (FIM) meddelade dock häromdagen att både Stefan Svensson och P-A Lindström får en plats i det 16 man stora fältet.

FIM har helt enkelt plockat ut de 15 bästa förarna i världen just nu – baserat på den fördelning som finns mellan de olika länderna. Den siste föraren plockas från respektive arrangörsland.

VM-finalen körs alltså i en serie som vandrar mellan tre länder. Ryssland, Holland och Tyskland.

VM-premiären hålls i Krasnogorsk, Ryssland, 1–2 februari.

Därefter väntar en exotisk tripp på 1 000 mil från Östersund räknat, till Blagoveshchensk i bortre Ryssland, på gränsen till Kina. 15–16 februari.

Nästa anhalt blir klassiska Assen i Holland, 8–9 mars.

VM-finalen avslutas i en annan klassisk isracingort, Inzell i Tyskland, 22–23 mars.

P-A Lindström – som fick hoppa in i slutskedet av fjolårets VM-finalserien – njuter förstås över att ha en sån motivationshöjare framför ögonen, men han kan inte undgå att rycka till över valet av Blagoveshchensk.

– Det höjer man ögonbrynen inför. Det ligger vid kinesiska gränsen. Efter lag-VM ska vi flygas dit. Det blir 1 000 mil från Sverige. Rekord för mig i alla fall.

Vet du något om publikintresset på platsen?

– Nej, men det sägs att tävlingsarenan ligger vid floden som gränsar till Kina och Ryssland. Annars brukar det vara mycket publik både i Ryssland och i övriga Europa. Upptagningsområdet är stort runt Bayern och München.

Årets VM-final blir klart annorlunda jämfört med tidigare år. Den milda vintern har påverkat hela isracingvärlden.

– Vi har kört en tävling i år. Normalt skulle vi ha haft åtta-nio tävlingar i kroppen.

Har du börjat skissa på någon målsättning?

– Jag hoppas kunna slåss med européerna. Ryssarna är för svåra. Om jag kan nå topp-10 är det jättebra, säger P-A som till helgen genrepar med att köra elitserien för Jämtarna i Bollnäs.