Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje och frustration för Ericsson

VM-serien i formel 1 har hunnit halvvägs.
För Marcus Ericsson har det varit en säsong där glädjen över att ha nått sina drömmars mål blandats med frustration över att sitta i en bil som inte alls räcker till.

Tysklands Grand Prix på Hockenheim är den tionde av säsongens 19 tävlingar i VM-serien. Marcus Ericsson har stått på startlinjen i varje race i sin gröna Caterham. Fyra lopp har han tvingats bryta, i fem har han kommit i mål.

– Det har varit otroligt roligt, men samtidigt frustrerande att alltid hamna sist i kön. Det är mentalt tufft att veta att man sitter i en bil som inte är lika bra som konkurrenternas, säger Marcus Ericsson, som fortfarande – liksom stallkompisen Kamui Kobayashi – väntar på sin första VM-poäng.

Långt från toppstallen

Caterhams verklighet är långt från toppstallens i formel 1. När teamet för ett par veckor sedan dessutom bytte ägare och stallchef, samt aviserade stora neddragningar personellt, förstärktes intrycket av ett formel 1-stall i kris.

Men Marcus Ericsson låter långt i från nedslagen när TT når honom efter torsdagens besiktning av helgens tävlingsbana.

– Det är klart att det har varit en viss turbulens, men jag har faktiskt inte märkt så mycket av det. Jag har mest kontakt med ingenjörer och mekaniker i min vardag. Och det finns fortfarande en stark vilja att göra förbättringar, att utveckla bilen och det känns positivt.

Ingen större press

TT: Ingen oro för framtiden, att en ny ledning vill ha nya förare?

– I den här branschen finns alltid en press att prestera, men jag vet också att alla är medvetna om förutsättningarna. Jag känner ingen större press nu än tidigare, säger Marcus.

– Det är ett så intensivt program att jag knappt hinner tänka på framtiden. Jag vet bara att jag vill stanna kvar i formel 1 i många år till.

Och 23-åringen från Kumla vet att han måste prestera för att han ska hålla liv i sin F 1-dröm.

Att äntligen erövra den första VM-poängen till stallet är inte det viktigaste.

– Just nu har vi ingen bil som är konkurrenskraftig nog. Men allt kan hända och det gäller att slutföra loppet. Viktigast är att vi är bättre än de andra stallen som inte presterat och att jag är snabbare än min teamkamrat...

Och Marcus är försiktigt optimistisk inför racet på Hockenheim.

– Jag vann en tävling i formel 3 här 2009 och det är goda minnen. Och jag tror att bilen passar bättre på Hockenheim än på många andra banor. Dessutom vet jag att det är många fans på väg ner och det ska bli roligt att se svenska flaggor på läktarna, säger Marcus Ericsson.