Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjande nyvakna moderater

Annons

Det är glädjande att de norrländska moderata riksdagsledamöterna Saila Quicklund och Eva Lohman börjar fundera på hur delar av skatter och vinster från en utbyggd vindkraft eventuellt ska kunna tillfalla berörda kommuner. Om detta är glädjande så är det desto mer deprimerande när man tänker på hur passivt som de i huvudsak (S)-styrda vattenkraftkommunerna i Norrland de senaste 50 åren agerat för att få ta del av de ekonomiska resurser som den utbyggda vattenkraften ger. Kommunpolitiker och våra norrlandsrepresentanter i riksdagen verkar inte se den stora skogen bakom statens glest planterade bidragsträd.

Som ett exempel är produktionen av elenergi i Ragunda kommun under ett normalår närmare 4 TWh.

Med ett årsmedelpris för själva energin på cirka 50 öre för en producerad kilowattimme så har svenska staten större inkomst än producenten genom sin skatt på energin och mervärdeskatt med 25 procent på både energin, nätkostnader och energiskatten! Elproduktionen i Ragunda kommun ger staten närmare 2000 miljoner kronor som tillskott i statskassan varje år.

Ragunda kommun, där naturresursen finns och exploateras, får inte ett enda öre av detta.

När får vi se ett stort partiöverskridande uppvaknande hos våra norrländska politiker i olika församlingar? En enad valmanskår i Norrland får 10 procent av ledamöterna i nästa riksdagsval. Därtill kommer alla utflyttade personer söderut som i grunden månar om Norrlands överlevnad. Varför kan regeringen utan minsta rodnad kräva besparingar i länsstyrelser, kommuner och landsting runt om i landet när man samtidigt gödslar regeringskansliet med närmare en miljard kronor till 1 000 nya medarbetare?

Varför har statliga Vattenfall sitt huvudkontor på Stureplan i Stockholm med svindyra hyror och långt till verkligheten i närmaste produktionsanläggning? Kontoret borde naturligtvis ligga i Jokkmokk eller varför inte Ragunda? Detta centralistiska fenomen kallas bland stockholmspolitiker för att Stockholm är Sveriges ekonomiska motor.

Tror vi det när man kan rekvirera bensinen från fattiga kommuner i bland annat. Norrland.

En kvarts miljon innevånare i Stockholm avlönas med statliga skatter som flyter in från övriga delar av landet. När ska vi börja inse det orimliga i detta? Behövs det en fransk revolution i Sverige?

Norrländska Samlingspartiet

Tommy Lindh, Arne Forsell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel