Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada miner trots oväder i Åre XCO

Trots oväder och tungt före blev den tredje upplagan av Åre Cross Country Open en ny succé bland både åkare och åskådare.
– Jag är jättelycklig och nöjd. Allt klaffade, säger arrangören Mathias Fredriksson.

Den tuffa avslutningen av Åre Cross Country som består av en klättring uppför slalombacken mot Copperhill Mountain Lodge i Åre Björnen blev knappast lättare för de en bit över 200 startande med tanke på det ihållande snöfallet.

– Det var jättetungt att åka. Det tyngsta föret man kan åka i. Men alla var glada och kämpade på, berättar Mathias Fredriksson.

Precis som i fjol var Hudiksvalls Daniel Richardsson starkast uppför och segrade bland herrarna, cirka 40 sekunder före ÖSK:s Jonathan Thoresson. Trea och fyra var långloppsveteranerna Jörgen Brink och Oskar Svärd. På damsidan blev det länsseger genom Åsarnas Emma Wikén. Tvåa och tre var Moraåkarna Helene Söderlund och Sofia Bleckur.

– De (Wikén och Richardsson) åkte jättebra. Båda två klättrade starkt uppför sista backen. Richardssons vårsäsong är ju imponerande. Inget snack om att han nog är världens bästa åkare just nu, säger Mathias Fredriksson, vars egen medverkan i elitklassen stoppades av en förkylning och det blev i stället deltagande i afterski-klassen. Där fick han se sig besegrad med några få hundradelar mot OS-medaljören i skicross, Anna Holmlund.

– Nästa år då jävlar, då ska hon få! skämtar Fredriksson.

Detta var tredje upplagan av loppet, är ni nöjda med konceptet eller vill ni förändra något kommande år?

– Vi har ju kört samma grundkoncept alla tre år. Men vi gör ju hela tiden små justeringar. Det måste vi göra då eventet växer så måste det bli mer folk inblandade och det ställer högre krav. Men vi tycker det är jättekul och vi känner att vi klarar att växa lite till.

Av de cirka 300 anmälda på förhand var det en del som valde att kasta in handduken, kanske främst på grund av vädret. Men Mathias Fredriksson var ändå nöjd med deltagarantalet.

– Överraskande många som åkte trots allt. Det var även överraskande många som stod och tittade. De ska ha cred som stod ut där ute i vädret, säger Fredriksson, som hälsar att man kör igen nästa år vecka 15.