Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde verklighet av sin dröm – startade eget vid fyllda 60

En del bestämmer sig för att trappa ner i karriären vid 60, men Agneta Nord Hansson valde i stället att starta eget företag som boutredare.

– Jag hade jobbat inom branschen i 12 år och när det blev omorganiseringar och ändrade arbetsuppgifter sa jag upp mig. Det var ett beslut som mognade fram, säger hon.

Agneta Nord Hansson bor i Östersund och fyllde 60 år i januari. I somras sade hon upp sig från sitt jobb på Familjens Jurist och är nu i full gång med sitt nystartade företag Nornan Boutredningar.

Kontoret finns i Östersund men hon kommer även att jobba i Härjedalen några dagar i månaden. Här sitter hon på Hagströms blomsterhandel och begravningsbyrå, som hon samarbetar med.

Från början var det Ellebrinks begravningsbyrå, ägare till Hagströms som tipsade Agneta om samarbetet.

– Det känns jättespännande att få komma in på ett helt nytt ställe, säger hon.

Drömmen om att starta eget har alltid funnits där.

– Jag var inne på att starta ett café eller restaurang. Men sen när jag tänkte efter så blir det ju många sena timmar och spring, och det här jobbet kan jag ju, säger hon.

Som boutredare gör man bouppteckningar, arvsskiften, förvaltar och avvecklar dödsbon. Man har även kontakt med mäklare och auktionister.

– Det är alldeles för många i dag som tycker att de kan göra en bouppteckning själva. Men det finns många fallgropar som kan ge konsekvenser, till exempel är det lätt att missa skyddsregler för efterlevande maka eller sambo om man inte har kunskapen om det, säger hon.

– Jag vill försöka hålla en så låg prisnivå som möjligt. Man ska kunna göra en bouppteckning till en rimlig kostnad, tycker jag.

Hur är att ha ett jobb där man jobbar med människor som nyss har mist någon?

– Det kräver mycket av en. För det första är det sorgen i sig, att mista en anhörig. Det är ändå någons hem som sa avyttras. Man måste ha väldigt mycket empati, och förståelse för att man kan bli förbannad och förtvivlad. Man får inte ta saker personligt och måste gå försiktigt fram. Sorg kan uttrycka sig på väldigt många sätt, då kan det vara skönt att ha någon utifrån som är opartisk. Det enda jag kan göra är att komma med goda råd och juridisk kunskap, säger hon.

Hur länge tänker du jobba?

– Så länge jag tycker det är roligt. Jag har inga som helst planer att gå i pension i 65-årsåldern, säger hon och skrattar.

Agneta Nord Hansson var hemma med barnen i många år och jobbade deltid. Men nu finns det tid att satsa på jobbet.

– Jag älskar det här jobbet. Man möter mycket människor och det är tillfredställande att veta att jag kan vara till någon hjälp. Sedan har jag en särbo som stöttar mig enormt, han är en fantastisk klippa att luta sig mot. Det här en dröm jag har haft länge, men jag har inte vågat tro på mig själv innan, säger hon.

Även Almi som satsar speciellt på kvinnliga förtagare har varit ett stort stöd med allt det praktiska.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Vi spenderar mycket tid i fritidshusen i Duved och på Frösön med olika friluftsaktiviteter, och så älskar jag blommor.

Företagsnamnet Nornan är för övrigt en orkidé som växer i de norrländska skogarna.