Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde otillåtna sökningar på ex-partners

Tre anställda vid Försäkringskassan får avdrag på lönen.

De använde myndighetens IT-system för att söka information om tidigare partners och anhöriga.

Det handlar om tre personer, två kvinnor och en man, som är anställda vid Försäkringskassan i Östersund. De har alla tre haft tillgång till myndighetens IT-system och har var för sig gjort otillåtna slagningar på personer i datasystem.

Mannen har gjort sig skyldig till 19 ottillåtna handlingar i systemet för att få fram information om sin sambos exmake. Han har även registrerat en bevakning på mannen där det framgår att man ska utreda om exmaken har större betalningsförmåga.

Mannen har medgett att det han gjorde var fel. Anledningen till de ottillåtna handlingarna var att han vill få reda på om sambons exmake hade skulder hos Försäkringskassan eftersom de hade problem med få underhållet från exmaken. Mannen fick 30 löneavdrag.

En av kvinnorna utförde 130 ottillåtna handlingar i myndighetens datasystem. Kvinnan har uppgett att hon sökte information om i en anhörigs ärende eftersom hon velat hjälpa den anhörige. Kvinnan medgav att det hon gjorde var fel. Även hon fick 30 löneavdrag.

Den sista kvinnan har utfört 24 otillåtna handlingar i systemet för att ta fram information om anhöriga. Hon har öppnat ärenden och tagit del av journaler, uppgifter om utbetalningar samt ett läkarintyg.

Kvinnan har medgett att hon gjort fel men att hon gjorde det dels för att hon var orolig för en nära anhörig och för att hon sökte information om sin exmake som hade trakasserat henne, hon ville veta var han fanns. Kvinnan fick fem löneavdrag.