Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjorde bok av sin hobby

/
  • Johan Ståhlberg har gjort sig ett namn på äventyrsfotografering. I december kommer hans bok
  • Foto: Kajsa Tengvall
  • Foto: Kajsa Tengvall

Fotografen Johan Ståhlberg har valt att satsa fullt ut på sin hobby. Nyss fyllda 24 är han snart aktuell med boken "Adrenalin", som innehåller bilder från skidåkning och cykling världen över.

Annons
Född och uppvuxen i Östersund och Ljusdal började han intressera sig för fotografering vid valet av en kurs på gymnasiet. Men det var tack vare en bra lärare i yrkesfotografen Peder Sundström som han verkligen fastnade.
- Visst tyckte jag att det var roligt med foto när jag valde kursen som individuellt val men ärligt talat så gick den mesta tiden åt till att stå ute i rökrutan med kompisarna och snacka först, säger han och skrattar lite med kaffekoppen i handen.
Men trots den lite halvdåliga närvaron så växte intresset och särskilt för äventyrsfotografering då han växte upp med skid- och snowboardåkning i Ljusdal, Åre och Östersund.
Direkt efter gymnasiet blev det ett år på folkhögskola på Åland med inriktning på natur och friluftslivsfotografering för att sedan flytta hem till Ljusdal igen och starta eget företag.
Vid ungefär samma tidpunkt fick han kontakt med Johan Åkesson som är en av grundarna till communityn Freeride.se
Johan tycker att han har haft tur som etablerade en relation med Freeride så tidigt. Då var han fortfarande ny i branschen och Freeride hade inte hunnit bli så stora. I dag är konkurrensen stenhård.
- Jag är otroligt glad att jag fick chansen att göra mitt första jobb för dem. Hade jag gjort samma sak i dag hade det varit en helt annan grej och mycket svårare, säger han.
Men hur kommer det sig då att en 19 åring som precis gått ut skolan och startat sitt eget företag i dag, 5 år senare, snart är på väg att ge ut sin egen fotobok och har fotat reklambilder för Kombi och är en av Red Bulls egna fotografer?
Johan är ödmjuk när han berättar om sina jobb och hur han idag arbetar för olika företag men faktum kvarstår ju ändå att han kommit långt för att vara så ung.
Med Mattias Fredriksson som förebild, flytt till Åre för att komma nära Sveriges epicentrum av skidåkning och cykling och kontinuerliga jobb för Freeride tog han sig sakta men säkert uppåt i fotografvärlden. Han säger själv att han aldrig skulle kunna sitta inne på ett kontor och damma dagarna i ända och trots att det är slitigt med resor och jobb i ett hårt schema så är det ändå värt det. Redan på gymnasiet var drömmen att en dag få ge ut sin egen bok med sina fotografier och det är på väg att slå in. Jag undrar varför och Johan funderar en stund innan han svarar. "Jag ville göra någonting annorlunda som inte direkt har gjorts innan. Inte bara en bok med massor av bilder utan också texter med åkarna själva som berättar om sin relation till sporterna, sin historia och minnen de har."
Så när den här drömmen nu slår in, vad är nästa steg i utvecklingen som han hela tiden strävar efter? Hyran ska fortfarande betalas och även om Johan tror att hundåren är över så är det mycket jobb kvar. Han trummar lite med fingrarna på bordet och säger sen:
- Jag lever på det som från början var min hobby och om tio år hoppas jag att jag tycker att det är precis lika roligt.
Johan tror inte att han kommer att fotografera på samma sätt i framtiden. Men att det fortfarande kommer att vara en stor del av hans liv är han tämligen säker på.
- Drömmen vore kanske att göra en hel katalogfotografering. Vad jag än gör så vet jag att mormor är mitt största fan, säger han och skrattar.
J Jag är otroligt glad att jag fick chansen att göra mitt första jobb för dem. Hade jag gjort samma sak i dag hade det varit en helt annan grej och mycket svårare.
Johan Ståhlberg om sin tidiga relation med Freeride.se
Annons