Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftprov togs i Storsjön för att upptäcka farliga alger

Det mystiska dödsfallet av en hund har lett till att Storsjöns vatten ska undersökas för att se om det finns några giftiga alger.

LT berättade i går om hunden Zaya som dog plötsligt efter dopp i Storsjön i lördags. Eftersom dödsfallet skedde direkt efter att hunden simmat i vattnet så uppstod misstankar om att giftiga alger kunde vara orsaken.

Och hundens död har fått Östersunds kommun att reagera. Med anledning av det inträffade åkte byråinspektör Hans Lewholt vid avdelningen miljö- och hälsa i går ut för att ta ett vattenprov i Storsjön.

– Vi vill se om det finns toxinbildande alger i vattnet, alltså alger som är giftiga, säger han i ett pressmeddelande.

Varje sommar tar kommunen ett antal prover i flera olika sjöar för att se om vattnet är lämpligt att bada i. Men de proverna visar enbart vilken bakterieflora som finns i vattnet och inte om det eventuellt finns giftiga algväxter.

Det prov som Hans Lewholt tog i går ska analyseras och svaret väntas först på torsdag. Trots händelsen med Zaya så finns flera faktorer som talar mot att hunden skulle ha dött av just giftalger.

– Giftalger är ju inget vi förknippar med Storsjön, tvärtom. Sjön är näringsfattig och kall, vilket motverkar algblomning, berättar Hans Lewholt och säger att även sikten i Storsjön normalt sett är för bra för att tyda på algblomning.

– Om det finns giftalger i vattnet är siktdjupet bara någon meter. I Storsjön ligger siktdjupet på nio, tio meter, vilket är ett tecken på att sjön normalt sett är fri från giftiga alger.

Innan provsvaret har kommit vill Hans Lewholt inte uttala sig om eventuella faror med att bada i Storsjön.

– Jag vill inte säga något om det, utan jag vill invänta provsvaret. Men Naturvårdsverket ger tydliga och bra råd i frågan. De säger bland annat att man ska undvika att bada när vattnet tydligt visar tecken på kraftig algblomning, säger han i pressmeddelandet.

Om Storsjöns vatten visar sig vara fritt från giftiga alger så kommer det sannolikt att bli svårt att fastställa varför Zaya dog. Intill badviken på Andersön där hunden badade finns till exempel en göl med stillastående vatten. Men Zayas matte, Pernilla Persson, såg inte att någon av hennes hundar drack ur det vattnet.

Hunden Iza som också visade tydliga symptom på förgiftning i lördags har fått lämna blodprov ett par gånger efter händelsen. Men Iza verkar inte ha fått några långsiktiga men.

– Det känns ändå bra att hon får må bra trots att även hon drabbades, säger Pernilla Persson.