Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftig gas nära bli Emils död – räddades av sin bror Johan

Emil Dahlgren, 28, Strånäset, Stugun, tackar en rad osannolikt lyckliga omständigheter för att han fortfarande är i livet.

Efter att ha drabbats av en kraftig puff av giftig koloxid i samband med att han jobbade med en flisugn förlorade han medvetandet och föll tre meter från en stege ner på ett betonggolv där han blev liggande.

Av en ren händelse råkade hans bror Johan strax därpå komma förbi för att titta till samma flisugn och hittade den livlöse Emil på golvet.

Händelsen inträffade den 17 oktober. Grävmaskinisten Emil hade tagit sig ett par timmar sovmorgon varför hans dagliga tillsyn av Strånäsetgårdens stora fliseldnings anläggning den här dagen senarelades.

Han gick ut, klättrade uppför stegen till den sju kubikmeter stora flisbehållaren, såg att flisförrådet bullade upp på mitten och förstod att flisen hängt upp sig i behållaren och behövde röras om för att falla ner i inmatningen till eldhärden.

Emil hämtade en lång stång som han körde ner i flisen och när proppen släppte och flisen föll ner blåste koncentrerad giftig koloxid rakt upp i ansiktet på honom.

Han förlorade troligen genast medvetandet och föll till marken med ansiktet före.

Brorsan Johan, som bor i Krångede hade tänkt stanna hemma för vård av barn, något som hans fru Jenny tog hand om i stället, och samtidigt som Emils olycka inträffade åkte Johan mot Stugun.

Johan räknade med att Emil var ute och jobbade och svängde upp till Strånäset för att kolla att flis anläggningen fungerade. Han gick in i pannrummet och fann sin bror på golvet.

Han släpade ut Emil på marken, ringde 112 och satte igång med upplivningsförsök.

– Jag fick lära mig sånt i lumpen, har Johan berättat efteråt.

Stuguns brandkår var först på plats, men de fick inte igång sin syrgasapparatur.

Ambulans hade skickats från Östersund och kom på plats cirka 45 minuter senare.

Emil kvicknade till när ambulanspersonalen var i färd med att lasta in honom i ambulansen.

Då hade han redan stelnat i båda armarna och han skakade kraftigt. (Se faktarutan)

– Jag vet inte hur dom kunde räkna ut vad som hänt mig, men under blåljusfärden mot Östersunds sjukhus tryckte dom i mig syrgas och jag mådde sakta bättre och bättre.

I ambulansintaget på sjukhuset möttes transporten av ett uppbåd läkare och sköterskor som genast tog prover och fann att koloxidhalten i Emils blod låg på livsfarlig nivå.

Det bestämdes om ilfart i ambulansflyg till Karolinska sjukhuset i Stockholm där Emil lades in i en syrefylld tryckkammare.

I kammaren fick han ligga tre omgångar á 100 minuter för att få ut koloxiden ur blodet.

Hemfärden till Östersund företog Emil med nattåget och två dygn efter den dramatiska händelsen kunde han stiga ur taxin hemma på Strånäset.

– Och där fungerade fliseldningsanläggningen perfekt, lika perfekt som sjukvården.

Fliseldningsaggregatet som värmer hela den stora Strånäsetgården kommer inom kort att byggas om för en prislapp på runt en kvarts miljon kronor.

En rejäl fläskläpp, några rivsår och smärtor i axel och nacke är de enda kroppsliga sviterna som Emil känt av efter händelsen.