Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ghostbusters är tillbaka

/
  • Ghostbusters The Videogame”är det tredje kapitlet i sagan om spökvärldens svar på Anticimex. Dan Aykroyd och Harold Rais har skrivit manus och lockat större delen av skådespelarensemblen att medverka.

(Terminal Reality/Atari Nordic)
Ålder: 12+
Format: Multi
Genre: Action
Betyg: 4

Annons

Det är 1991 och New York förbereder sig för Thanksgivingfirande och en stor utställningen om den Sumeriska guden Gozer på stadens museum.

För den som kan sin filmhistoria så vet man naturligtvis att det är guden som Ghostbusters tampas med i den första av de två filmerna om den paranormala världens svar på Anticimex.

Allt går naturligtvis fel och en övernaturlig chockvåg strömmar över staden och får de odöda att börja hemsöka varje gathörn.

Vem ska du ringa?

Japp, Ghostbusters!

Om du tycker att det låter som upptakten till en tredje biofilm om Dan Aykroyd och Harold Ramis spökbekämpare (den första släpptes på bio 1984 och uppföljaren 1990) så är det relativt nära sanningen.

De båda skådespelarna och manusförfattarna har skrivit en helt ny story och samlat ihop, i stort sett hela, skådespelargänget från filmerna. Fast det handlar det inte om någon ny biofilm. Det här är ett nytt actionspel som släpps till samtliga konsolformat.

Wii och Playstation-versionerna har enklare grafik och ett mer pusselbetonat äventyrsupplägg medan Playstation 3- och Xbox 360-versionerna har ett mer realistiskt utseende och har på förhand beskrivits som en lightversion av ”Gears of War”.

Vi har testat Ps3-versionen och den sistnämnda beskrivningen är inte helt fel.

Som den nya, femte, medlemmen i ”Ghostbusters” hoppar du in i gänget och jagar spöken med de typiska vapnen från filmerna. Och precis som då det begav sig så fångas de större spökena av en stråle när man försvagat dem med några skottsalvor. Sen gäller det att dra vålnaden ner i en spökfälla för att bura in den för gott.

Mindre fiender kan man rätt och slätt peppra på gammalt hederligt vis med laserstrålen.

Liksom med det mesta annat i spelet så känns fienderna igen från filmerna. Vi får bland annat återse favoriter som det gröna spöket Slimer, den gigantiska Marschmallowmannen och Den Grå Damen, som fortfarande härjar i stadsbiblioteket.

I takt med att du tjänar pengar på dina uppdrag så kan du köpa nya vapen som frysstrålar och hagelgevärsliknande tillsatser.

”Ghostbusters The Video Game” bjuder på riktigt snygg grafik. Huvudpersonerna är ruggigt porträttlika och såväl spöken och specialeffekter ser riktigt häftiga ut.

Men detaljrikedomen har ett pris.

När skärmen fylls av komplext modellerade figurer, till exempel ett spöke uppbyggt av hundratals böcker, så hackar det rejält.

”Ghostbusters The Video Game” är riktigt kul och välgjort. Att dialogen och storyn är skriven av gänget bakom filmerna ger en skönt humoristisk touch och du kommer garanterat att garva åt Bill Murrays sarkasmer medan du avfyrar dina salvor mot horderna av mer eller mindre galna spöken.

Det är också en skön skjutare med glimten i ögat. Man kan i och för sig sakna funktioner som att kunna ta skydd bakom föremål, men på det stora hela är eldstriderna riktigt roliga.

Jag läser någonstans att Dan Aykroyd beskriver det här som den tredje ”Ghostbusters”-filmen och jag tror han har rätt i det. Faktum är att spelet fötmodligen är bättre än vad filmen skulle ha blivit.

Annons