Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghader Ghalamere talar ut

Ghader Ghalamere ska utvisas och skickas tillbaka till Iran. Han är säker på vad som väntar honom i hemlandet.
– De straffar mig och hänger mig.

Just nu sitter Ghader Ghalamere i förvar hos Migrationsverket i Gävle. Utvisningsbeslutet står fast, men som mycket mer vet han inte när LT pratar med honom på fredagsmorgonen.

– De säger att de inte vet när polisen ska komma. Jag väntar på att polisen kommer och utvisar mig, säger Ghader Ghalamere.

Hemma i Iran var han medlem i det kurdiska partiet KDP och kämpade mot den iranska regimen. Han är säker på att den iranska regimen kommer straffa hononm med döden för det.

– Jag var gerillasoldat och kämpade mot regimen med vapen. Enligt islamska sharialagar innebär det att jag krigade mot gud – och straffet för det är hängning.

Eftersom han har familj i Sverige och hans barn är födda här kommer han med stor sannolikhet beviljas uppehållstillstånd. Ett alternativ hade varit att han sökte uppehållstillstånd från Turkiet, där han tidigare har bott.

– Jag har sagt flera gånger att de kan skicka mig till Turkiet, eller något annat land. Men de säger bara "nej, vi ska skicka dig till Iran".

Han ger inte mycket för Migrationsverkets skäl att utvisa honom från Sverige.

– Om jag inte hade problem i Iran, varför skulle jag då inte vilja åka och hälsa på min familj och mina släktingar där, efter 16 år? Migrationsverket tror på den iranska regimen när den säger att det har blivit mildare, men det är inte sant. På de här sex åren i Sverige har de inte kunnat stava mitt efternamn rätt. Hur kan de veta att jag inte har problem?

Samtidigt som har är bedrövad över den situation han befinner sig i är han glad över det stöd han har fått från det svenska folket.

– Jag kan inte beskriva det. Jag är väldigt glad över det svenska folket, de är bäst. I Östersund, Gävle, Stockholm – de ställer upp. De försökte på flygplatsen, här har det varit en stor demonstration och de ska vara aktiva. Jag är väldigt glad att de bryr sig så mycket.