Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getingar bekämpas bäst i mörker

Plågas du av getingar nu i semestertid? Kanske är du allergisk och har ett dödshot hängande över dig om du skulle bli stungen. Vi berättar hur du tar itu med de randiga odjuren.

Att de trivs i sommarvärmen har skadedjurssanerarna fått erfara i år.

- Otroligt många ringer till oss, och när vi kommer ut till dem hittar vi stora mängder getingar och bon, det är mycket värre än föregående år, säger Sven Jeppsson vid Anticimex.


Värst söder om Falun

Östra Sverige upplever nu sin värsta getinginvasion så långt man kan minnas, om han ska döma efter antalet inringda samtal. Även i övriga Syd- och Mellansverige, upp till Falun är problemen stora. Trots dubblering av medarbetare i kundservice och ökning av antalet inkommande linjer är det fullt upp för de anställda, och getingarna fortsätter härja hos villa- och fritidshusägare.


Webbanmälan kan ge snabbare hjälp

- Vi kan ha väntetider i telefon på en halvtimma eller mer. När getingboet sitter på utsidan och kan åtgärdas utan att vi behöver boka en tid för besök kan man anmäla sig på hemsidan. Då kan vi ibland komma under dagen, eller åtminstone inom tre till sju arbetsdagar, säger Sven Jeppsson.

Att det kommer någon regnskur, eller att temperaturen går ner till runt 20 grader hindrar inte getingarna.

- När det regnar får de vätska som de behöver för att inte torka ut. Kommer det mycket regn tycker de inte om att flyga, så då hinner de inte samla så mycket nektar till sin drottning.

Farligt för allergiker

Allergiska besvär är en vanlig orsak till att folk vill få bort getingarna från sina bostäder, den svårt allergiske kan dö av ett enstaka stick. Får man flera stick ökar risken. Skadedjurssanering ingår ofta i hemförsäkringen, utan extra kostnad eller mot självrisk. Den modige tar itu med problemet själv.

Så tar du själv bort getingboet

* Getingboet är lättast att hitta på dagen när det är soligt, då flyger getingarna ut och in för förse sin drottning med nektar. När det blir mörkt är det inne i boet. Det är då du ska slå till.

* Använd mörka kläder, långärmat och handskar. Rikta en ficklampa mot boet, men inte så att du själv kommer i ljuset. Om getingarna blir störda flyger de mot ljuskällan.

*Trä en sopsäck eller påse över boet och knyt om. Trä gärna på ytterligare en säck eller påse och stampa på den sedan.

- Drottningen sitter i boet, har man tagit död på henne dör hela samhället. De som är ute och flyger kommer att självdö, säger Sven Jeppsson.

Alternativet är att köpa insektsprej och spreja in i boets ingångshål. Även detta gör man bäst på kvällen.

Annica Brenander
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se