Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gessle öppnar dörren mot Europa

Annons


Per Gessle trivs med sitt popliv. På nya soloskivan "Party crasher" gör han mer dansant och dansgolvsdoftande musik än på länge. Och samtidigt som han drömmer om att släppa skivan i Europa står dörren öppen för både Roxette och Gyllene Tider.

Efter trettio år i musikindustrin och snart femtio år i livet vet Per Gessle det mesta om att göra hitlåtar. Redan kan han bocka av den spralliga hitsingeln "Silly really" på sin lista och i veckan kommer den nya skivan "Party crasher" som föddes ur hans lekande med grooves och beats på sin bärbara dator. Men han inspirerades också av Björn Ulvaeus i sin nya längtan efter att göra dansvänlig och synthspäckad musik.

-Ja, han berättade att Abba skrev "Dancing queen" till groovet av "Rock your baby" (som George McCrae gjorde till en stor hit). När man lyssnar på de två skivorna förstår man vad han menar. Det där lät väldigt intressant för mig som alltid skriver utifrån en melodi, säger Per Gessle och fortsätter:

-Det blev spännande, mycket tack vare mina två kompanjoner, Clarence Öfverman och Christoffer Lundqvist. Ibland blir duktiga musikers och producenters prestationer fyrkantiga, för att de är så djävulskt duktiga. Men de här två kan spela allt, de kan göra allt. Christoffer gillar felspelningar och strävar efter en "bandet går-känsla", berättar Per Gessle.
Tar inget för givet

Hallänningen vars dialekt inte alls minskat i styrka, säger att han själv aldrig kan bli fyrkantig i sitt musicerande, eftersom han inte är tillräckligt bra.

-Kantigheten kommer oavsett hur jag kämpar, det blir lite hej-och-hå. Under arbetet med "Party crasher" har vi inte haft en aning om vad vi hållit på med, vilket har varit en förutsättning för att det ska bli bra, fnissar Per Gessle som för att påpeka att han inte är så minutiöst välplanerad som det är lätt att tro.

Han säger att han inte tar något för givet, att man aldrig kan veta om en skiva ska bli framgångsrik. Men han hoppas att skivan ska släppas i Europa i vår och han vill turnera. Samtidigt poängterar han att han inte har någon som helst längtan att vara ute på turné i all evighet, så som det var under Roxettes storhetstid.

-Dessutom är det andra tider nu, det är ett mycket hårdare musikklimat för en sån gamling som jag. Jag tänker inte kuska runt som förband till någon och jag tänker inte heller ta in andra låtskrivare ens om det skulle öka möjligheterna, säger Per Gessle.
Hoppas på Roxette

Apropå Roxette ser han ljuset i den tunneln. Den tidigare cancersjuka sångerskan Marie Fredriksson är just nu en del av julshowspaketet "Stjärnklart".

-Det är en tröskel som hon har tagit steget över, att hon står på scenen igen. Så funkar det för henne förväntar jag mig ett telefonsamtal vilken dag som helst. Det vore skitkul så klart, säger Per Gessle.

Vad som händer efter "Party crasher" vet han inte. Det kan bli en liknande discoskiva till, det kan bli något med Roxette eller så överraskar Gyllene Tiders Micke "Syd" Andersson snart och står där i köket och vill spela trummor.

Mer läsning

Annons