Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertrud Gustavsson

/

Gertrud Gustavsson, född Forsman, Barsele, har på nyårsdagen lugnt och stilla somnat in i sitt hem bland sina närmaste.

Annons

Gertrud blev 67 år ung. Hon växte upp som nia av elva barn i en kärleksfull och barnvänlig omgivning. Gertrud hade djur och natur som ständiga följeslagare och odlade helst sin och sina närmastes mat själv – och som hon kunde skapa till de mest fantastiska och nyttiga mat- och bakverk med en sann konstnärs perfektion – allt hon skapade blev till fantastiska konstverk. Hennes händer och hennes smarta huvud var hennes verktyg. Hon skapade fantastiska mattor, löpare, vantar, mössor, västar, halsdukar, målningar, keramik- alster med mera – och hennes väl formulerade dikter om årstider släkt och vänner som hon läste med otrolig minnesförmåga förund- rade hennes åhörare.

Gertrud vuxenutbildade sig under två år på Strömbäcks folkhögskola bland annat tillsammans med Sven-Gösta Jonsson – känd som den rockande samen. Hon fortsatte till sjukvårdsbiträde och arbetade många år på Umeå universitetssjukhus bland annat på JK2, cancerkliniken. Hon kunde sjukhuset på sina fem fingrar och var en uppskattad medarbetare och mycket uppskattad av sina patienter. Hon arbetade även på Strömbergska och medicinavdelningen på lasarettet i Lycksele som undersköterska.

1975 träffade hon sin livskamrat Set. De gifte sig 1984 i Margaretakyrkan i Lycksele. 1979 övertog de föräldrahemmet i Barsele och deras son John föddes. Detta blev till en ny och kraftig livskrydda för Gertrud. Hon följde med stolthet Johns uppväxt och framgångar och gladdes över hans Berzeliusstipendium, civilingenjörsexamen och hans tjänst på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Syskon med familjer besökte gärna det välskötta föräldrahemmet med Gertrud som kärleksfull värdinna.

1991 lämnade Gertrud Barsele och familjen flyttade från Lycksele till Östersund. 1994 skildes Set och Gertrud men de upptog en kamratvänskap några år senare och levde tillsammans sedan 2007 då Gertruds sjukdom kraftigt försämrades.

Gertrud levde ett aktivt friluftsliv med bland annat Lapplands fjällvärd och Polcirkeln som destinationer. Teneriffa, Puerto Rico och San Augustin älskade hon för värmen och deras blomprakt. Hjortronplockning, fiske och skidåkning var några andra av hennes passioner – tills sjukdom började begränsa hennes liv.

En mamma; en vacker, god, kunnig och ärlig människa saknas oss alla som trodde på Gertrud. Tack!

Set

Mer läsning

Annons