Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gert Amanius finner arbetsro – i Kövras gamla bygdegård

Bildkonstnären Gert Amanius köpte Kövra gamla bygdegård och flyttade dit för att finna arbetsro.

– Här har jag friheten att arbeta efter min egen agenda, precis vad jag är ute efter, säger han.

Gert Amanius är född 1948 i Stockholm, utbildad på Konstfack i början av 1960-talet. Han målar i olja och akryl, gör grafik, skulpterar och gjuter i brons. Han är representerad i allt från Katrineholm och Linköping till Barcelona och Frankfurt.

Gert Amanius säljer sin konst via ett tiotal gallerister som arbetar för honom. Andra kanaler är separatutställningar och direktköp av konstföreningar och privatpersoner. Senaste separatutställningen hade han i fjol Linköping och nu planerar han en utställning på Galleri Bohlin under nästa år i Östersund.

Nu är han verksam i Kövra sedan ett år tillbaka i den gamla bygdegården. Han har redan kommit en bra bit med sina tänkta renoveringar. Bergvärmen blev klar innan vargavintern slog till och fundamenten för de planerade växthusen är redan gjutna. Av den gamla samlingssalen har det blivit en rymlig ateljé, det är där han arbetar varje dag.

Hans stil är enkel, både i måleriet och skulpterandet. Många av hans figurer känns transparanta och androgyna och det är i relationen mellan figurerna det händer, det som är det viktiga i hans konst. Bilderna har ofta ett lågmält uttryck, som ibland bryts av med stora färgrika och färgstarka målningar med tydlig och spännande textur.

Skulpturerna är ofta långbenta och gängliga och för tankarna till Giacomettis figurer. Gert säger själv att han gillar konstnärer som Giacometti och Leger, men inte inspireras av någon.

– Jag anstränger mig för att arbeta utan yttre påverkan. Jag gör grejer som bara är jag. Om andra sen gillar det jag gör är det bonus.

Det är friheten i skapandet han vill åt. Allt han gör kommer från hans egen inre värld. Han vill genom sitt personliga uttryck beröra betraktare och i det möte sker kommunikation. Sen är det betraktarens bagage som skapar tolkning och dynamik. Gert målar sin egen verklighet, resten är upp till betraktaren.

– Jag vill ha tid för intro-spektion. Arbetet i ateljén är det som är centralt för mig. Promenader och att läsa mycket håller mig alert.