Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerhard Öst

/

Vår älskade bror och farfar har gått ur tiden.

Annons

Gerhard (Geje) Öst, Lit, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 81 år och tio månader. Geje föddes i Husås 1927. När Gejes farfar, som vanligtvis inte uttryckte sig särskilt positivt, fick höra nyheten att det blivit en pojke konstaterade han belåtet: ”De va huskut bra dä”. Geje blev tidigt intresserad av bilar och kunde köra redan när han gick i småskolan, med en kudde att sitta på för att han skulle kunna nå ratten.

Gejes pappa Anton hade lastbilsåkeri. Det var många transporter och en intensiv verksamhet med ved som den främsta handelsvaran. Militärregementena I 5 och A 4, Frösö sjukhus och många privata fastighetsägare var exempel på trogna kunder. Lastbilarna var inte i klass med dagens och allt lastades på och av för hand. Under kriget drevs bilarna med gengas och i brist på riktiga däck fick ibland järnhjul användas för att transporterna skulle komma fram. Det var långa arbetsdagar och ofta hände det att chaufför och hjälplastare redan hade gjort en resa tur och retur Husås-Östersund kl 07.00 när mjölkkrukorna stod färdiga att hämtas på mjölkbryggorna i Husås.

Geje arbetade i sin pappas åkeri och startade egen verksamhet redan i 20-årsåldern. 1949 gifte han sig med sin Anna och de fick tillsammans sonen Roland. Han bedrev även bensinmack och taxirörelse i Brunflo under några år. 1967 byggde han egen villa och garage i Lit och sonen Roland fick överta släktgården i Husås. I nästan 40 år har Geje och Roland arbetat tillsammans och haft en nära kontakt. Dessa aktiva år levde kvar i Gejes tal och drömmar även efter den olycksaliga stroke han drabbades av på fettisdagen i år.

Geje älskade barn - särskilt barnbarnen och senare barnbarnsbarnen fick njuta av hans stora generositet och kärlek. Han var en klippa att luta sig mot och fanns för oss, alltid lika lugn och trygg. Vi som haft förmånen att få ha Geje nära kommer att sakna hans humor och lugna gemytlighet. ”Ta det lugnt - de går bra de henne” var ett uttryck som vi för alltid kommer att förknippa med vår älskade bror och farfar. Geje lämnar ett stort tomrum efter sig, men finns för alltid hos oss i våra hjärtan.

Annons