Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geres nya ingen tjejfilm

Annons


Han fyller 60 nu i sommar - men det hindrar inte Richard Gere från att fortsätta göra stor romantik på bioduken. I Sverigeaktuella "Nätterna vid havet" möter han och blir förälskad i en kvinna som spelas av Diane Lane.

-Det sägs att det är en tjejfilm. Så ser inte jag den. För mig är det en film om flera olika far-son-relationer, säger Gere till TT Spektra.

Det här är inte första gången han och Lane möts på bioduken. "Cotton Club" och "Unfaithfull", som gav Lane en Oscarsnominering, var de tidigare.

-Vi umgås väl inte dagligdags, men vi håller kontakt. Åtminstone på julkortsnivå, säger Diane Lane.

I "Nätterna vid havet" spelar hon en kvinna som under några stormiga dagar ska ta hand om ett ensligt hotell vid kusten. Gere spelar en man som kommit till orten för att söka upp en familj som han i sitt yrke som läkare orsakat ont.

Under stormen drivs Gere och Lane i armarna på varandra. Två medelålders människor som blir förälskade - är det stor skillnad mot tonårsförälskelse?

-Det handlar om erfarenhet. Man har varit med om det förr, man kan hitta balans ur erfarenheten. Som tonåring kan man varken äta eller sova när man är förälskad, säger Gere.
Positivt överraskad

Han gifte sig och blev pappa sent i livet. Kommer han själv ihåg hur det var när han träffade sin hustru Carey Lowell (som vi sett bland annat i Bondfilmen "Tid för hämnd" och John Cleese-filmen "Otäcka odjur")? Han nickar:

-Varenda millisekund. Jag är övertygad om att i tidigare liv har vi träffat människor som vi har haft goda eller negativa erfarenheter av. Det påverkar oss i detta livet. Det finns människor som vi omedelbart ogillar. Och så finns det dem som vi omedelbart tycker om.

TT Spektra: Hur har detta med att bli pappa förändrat dig?

-Barn är det gemensamma i livet för de flesta av oss. Alla upplever samma sak med sina barn, vare sig man är rik eller fattig. Jag är mestadels positivt överraskad av mitt barn. Han gör saker som jag aldrig skulle kunnat tänka mig. Utvecklingen går oerhört snabbt.

Härnäst får vi se honom i "Hachikoi: A dogs story", ett drama om en collegeprofessor som tar hand om en övergiven hund. Det är Geres andra film med svensken Lasse Hallström som regissör.

-Han är en av mina favoriter. Jag vill göra fler filmer med honom.

Mer läsning

Annons