Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerda Bergebo

/

Vår mamma, Gerda Bergebo, växte upp på Kransgården i Bye i Mörsil som ett av fyra barn till Nils Magnus och Pernilla Taflin.

Annons

Hennes skolgång bestod av sex års folkskola och ett års hushållsskola. Redan tidigt hade Gerda ett intresse för natur och djur, musik, litteratur, historia och gamla föremål. Så småningom fick hon arbete på Länsmuseet under ledning av den legendariske landsantikvarien Erik Festin, något som fick stor betydelse i hennes fortsatta liv. När Gerdas mamma Pernilla dog fick hon ta över ansvaret för hushållet på Kransgården inklusive djurhållningen. Det innebar samtidigt att hon fick ge upp sina planer på att bli vävlärarinna.

1952 gifte Gerda sig med Bengt Bergebo från Nälden och inom kort fick de två barn, Björn och Kia. 1954 flyttade de till Ringsta i norra Lit där Bengt fått en lärartjänst. 1959 var det dags att flytta tillbaka till Mörsil och den älskade Kransgården. Fram till mitten av sextiotalet var Gerda hemmafru men fick då ett uppdrag som barnavårdsman, ett arbete som hon lade ner ett stort engagemang i.

I samband med kommunsammanslagningen 1974 upphörde tjänsten som barnavårdsman och därmed Gerdas arbete. Istället fick hon ett erbjudande om att bli samlingsvårdare i regi av Länsmuseet. Hon genomgick en utbildning på Nordiska museet i Stockholm där hon fick lära sig att inventera och katalogisera gamla föremål liksom metoder för att rengöra och förvara föremålen. Under en tioårsperiod reste hon sedan runt i länet och hjälpte hembygdsföreningarna med deras samlingsvård. Det gjorde hon på ett engagerat och entusiasmerande sätt. Med tanke på Gerdas intressen var det här rena drömjobbet för henne.

Även på fritiden odlade Gerda sitt intresse för hembygden och gamla föremål. Bland annat var hon ordförande och drivande kraft för Mörsils hembygdsförening från 1965 till 1985. Mycket av arbetet rörde hembygdsgården Römmen där bland annat logen tillkom under denna period. Gerda tyckte mycket om att berätta om husen och föremålen på Römmen och kunde hålla föredrag för besökare i timmar.

Gerda hade ett glatt humör och en positiv inställning till livet och omvärlden. Hon gillade fart och rörelse och sådant hon tyckte var viktigt var hon beredd att ta strid för. Ändå hade hon förmågan att anpassa sig till de flesta situationer. Hon tyckte mycket om barn och därför blev glädjen blev mycket stor när barnbarnen kom. Liksom hon gjort med så många andra barn trollband hon sina barnbarn med spännande och roliga berättelser ur det verkliga livet.

Efter Bengts bortgång 2001 bodde Gerda kvar på Kransgården till 2007. De sista två åren bodde hon på Thomégården där hon fick god omvårdnad.

Gerda fick uppleva sin 90-årsdag och den stora glädjen att träffa sina kära släktingar och många vänner. Släktingar och vänner som liksom vi nu känner ett stort tomrum efter henne.

Björn och Kia

Mer läsning

Annons