Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geocenter stängs efter inbrott

Geocenter i Ångsta har haft påhälsning av tjuvar någon gång under natten mot tisdagen. Bland annat filmkanoner stals och de är nödvändiga för besökarnas upplevelse i kraterutställningen. Museet hålls nu stängt tills vidare.

– Vi var på museet klockan 19 på måndagskvällen och då var det lugnt. När kom på tidsdag vid 10-tiden hade det varit inbrott, säger Harald Olsson, en av dem som sköter ruljansen på museet.

Han berättar att filmkanoner, annan teknisk utrusning och växelkassan saknas.– Växelkassan spelar mindre roll för det var inte så mycket pengar, men värre är utrustningen som vi måste ha.

Bland annat finns en speciell film som visar med bild och ljud hur det gick till när Locknekratern kom till för 455 miljoner år sedan, när en stor meteorit slog ned där Locknesjön ligger idag.

– Nu måste vi stänga museet tillfälligt och får säga till besökare som kommer hit att vända hemåt, säger Harald Olsson.

Han tycker det är väldigt tråkigt eftersom turistsäsongen inte är slut ännu.

Tjuven eller tjuvarna har tagit sig in genom att bryta upp två dörrar.

– Ingen verkar ha hört eller sett något, det finns ju ett hus bara tio meter från lokalen, säger Harald Olsson.