Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomtänkt och klokt om vargen i Sverige

Ingen skriver bättre om djur och natur i Sverige just nu än Tommy Hammarström.

Annons

Han stora bok ”Älgen” härom året var inget annat än ett litet mästerverk i sig. Och hans bidrag på Expressens ledarsida förmår alltid ta upp de stora problemen med miljöfrågor utifrån ett vardagligt lokalt perspektiv som gör dem så mycket begripligare.

Tommy bor i Värmland sedan snart 30 år. Och med den här lilla boken gör han något mycket modigt. Alla vi som någon gång yttrat oss i rovdjursfrågor vet vilket gungfly det är. Och där finns två starka grupper som antingen hyllar eller förkastar en beroende på vad man uttalat.

Få förmår eller tillåts komma med sansade inlägg. Och allra larvigast just nu är de två ministrarna Erlandsson och Carlgren som velar än hit och än dit och försöker låtsas att de är alla till lags – först tycker de si och sedan tycker de så..

Men med ”Vargen kommer!” lyckas Tommy Hammarström skriva en bok som på alla sätt lyckas lyfta fram de viktigaste frågeställningarna och lyckas förklara en hel del av alla de myter och vandringssägner som debatten är så full av.

Han är själv jägare och bosatt med vargrevir in på knuten. Han förstår argument från både kramare och hatare och står väl själv som de flesta k loka människor någonstans mitt emellan.

Tänk om alla de som just nu fyller tidningarnas kommentarspalter för eller mot vargen lade ner lite energi på att läsa denna lilla genomtänkta, intresseväckande och kloka bok.

Den ger inga lösningar. Men den avslöjar myter och pekar på viktiga problem på ett sätt som ingen annan hittills har lyckats med.

När vi just nu är på väg mot en helt nya rovdjurspolitik i Sverige och kanske eventuellt en framtida jakt på varg är det viktigt att förstå vissa saker. Om man läser ”Vargen kommer! är man en bra bit på väg.

Annons