Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gendopning är redan här

Annons
Tekniken för att dopa sig genom att manipulera DNA finns redan. Frågan är inte om, utan när den börjar användas på tävlingsarenorna.

-Vi måste förhindra att genterapi kommer i orätta händer, säger Arne Ljungqvist.
Den svenske frontfiguren i kampen mot dopning, högt uppsatt inom den internationella antidopningsbyrån Wada, var självskriven som talare under en konferens om gendopning som hölls på Idrottshögskolan i Stockholm i dag.

Hittills finns inga säkra tecken på att gendopning förekommer.

-Det finns rykten, men ingenting bekräftat, säger Arne Ljungqvist till TT.

Frånvaron av DNA-fusk beror inte på att tekniken som sådan inte finns. De vetenskapliga försöken att behandla muskelförtviningssjukdom, immunbrist, hjärt- kärlsjukdom eller olika typer av cancer via direkt förändring av arvsmassan har kommit ganska långt. Hittills har cirka 1 500 patienter i världen fått pröva genterapi för att exempelvis öka antalet syretransporterande röda blodkroppar, öka tillväxten av muskelfibrer eller antalet blodkärl i kroppen.

Mindre renhåriga företrädare för idrotten håller noga koll på utvecklingen.

-Bodybuildingssidor på nätet är till exempel mycket snabba med att referera till den vetenskapliga litteraturen, och vi vet ju att framträdande forskare inom området har utsatts för påtryckningar från idrottare som vill pröva, säger Arne Ljungqvist.

Ännu finns inget genterapeutiskt läkemedel registrerat i Europa eller USA vilket främst beror på den stora risken för biverkningar, både verkliga och befarade sådana, på kort och lång sikt. Plötslig död, cancer, immunreaktioner och helt okänd påverkan på andra gener och på könsceller finns på listan.

-Men att gendopning trots allt kommer är nog de flesta överens om. Frågan är när det kommer. Det kan dröja sex månader, det kan dröja sex år, men det kommer, säger Carl Johan Sundberg, docent vid Karolinska institutet.

Mer läsning

Annons