Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam valuta ett politiskt misstag

Problemen inom euroområdet är stora och växande. I Grekland, Italien, Spanien, Portugal och Irland stiger budgetunderskotten och arbetslösheten medan exporten faller.

Detta framställs ofta som ett resultat av en slapp ekonomisk politik, en strukturellt svag exportsektor, en sprucken fastighetsbubbla eller liknande. Men det är bara en del av sanningen.

En viktig orsak till problemen är utan tvekan EMU och den gemensamma valutan. När euron infördes berövades länderna sin penningpolitik och växelkurspolitik, viktiga redskap för att styra ekonomin. När exempelvis Grekland hade en egen valuta och riksbank kunde landet i svåra tider sänka sin ränta och låta växelkursen flyta. På så sätt kunde man öka efterfrågan och få fart på exporten. Dessa möjligheter finns inte efter införandet av euron.

Den grekiska regeringen har också under lång tid kunnat vansköta ekonomin i skydd av EMU. Landet levde över sina tillgångar. Om Grekland haft en egen valuta skulle landet fått problem redan för sju, åtta år sedan och tvingats vidta åtgärder innan krisen blivit så djup som idag.

Just det vi varnade för inför folkomröstningen 2003 är på väg att inträffa. Euroländer med alltför höga kostnader tvingas till smärtsamma anpassningar via sänkta löner och nedskärningar i välfärdssystemen. EU-etablissemanget svarar med att vilja flytta ännu mer makt från medlemsländerna till Unionen.

Införandet av euron var ett politiskt misstag. Det var, som den amerikanske ekonomipristagaren Paul Krugman konstaterat, ett utslag av hybris från elitens sida.

Den gemensamma valutan infördes trots svagt stöd från Europas befolkning. I de två länder, där medborgarna fick rösta om saken (Danmark och Sverige), sa väljarna tydligt nej. Ännu en gång visar det sig att folket ofta är klokare än etablissemanget.

Inför höstens val är det viktigt att regeringsalternativen deklarerar att Sverige inte kommer att delta i några extra stödaktioner till Grekland och andra krisländer. Sverige ger ändå ett omfattande stöd, dels via EU-avgiften, men främst genom att vi står utanför EMU. Detta kan tyckas förvånande när en del debattörer hävdar att det är osolidariskt att stå utanför euroområdet. Inget kunde emellertid vara mera felaktigt.

Om Sverige hade varit med i EMU skulle vår ekonomi varit i sämre skick än i dag.

Vi skulle därmed ha haft mindre resurser att importera varor för från krisländerna vilket skulle förvärrat deras redan dåliga situation. Att behålla kronan och vårt politiska och ekonomiska självbestämmande är bra för oss själva, men också den bästa hjälp vi kan ge de krisdrabbade euroländerna.

Håkan Larsson, Rödön
Sören Wibe, Umeå

Aktiva i nätverket Europa ja euro nej inför folkomröstningen 2003

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel